wtorek, 20 kwietnia 2021

Pasta z pieczonej papryki i marchewki z soczewicą

Witajcie :) 

Zapraszam Was dzisiaj na prostą, ale jakże pyszną pastę na bazie pieczonej papryki, marchewki z soczewicą. Czasem przygotowuje sobie posiłki pod szyldem jednego koloru. I w " pomarańczym" dniu powstała ta właśnie pasta. Kolor jest zawsze porządany na talerzu, zgadzacie się ze mną? Udanego dnia:)


 



100 g czerwonej soczewicy- waga suchego produktu

1 papryka czerwona 

230 g marchewki 

1 łyżka soku z cytryny 

Sól pieprz do smaku 

1 łyżka sosu teryiaki 

Odrobina oliwy w sprayu


Soczewicę przepłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do garnka. Zalać wodą i ugotować do miękkości. Zdjąć z ognia i odcedzić. 

W międzyczasie marchew umyć, osuszyć. Nie obierać. Pokroić na mniejsze kawałki, np w ćwiartki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i 2 razy psiknąć oliwą, wymieszać. Z drugiej strony naczynia ułożyć paprykę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec do miękkości. Gdy to nastąpi marchewkę przełożyć na talerz, a paprykę włożyć do woreczka foliowego i zostawić na parę minut, aby w nim zaparowała. Następnie otworzyć woreczek i zdjąć skórę z papryki.  Ostudzić. 

Wszystkie składniki pasty przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na gładko. Doprawić do smaku solą i pieprzem, sosem i sokiem z cytryny. 

Smacznego. 

100 g to 99 kcal.






5 komentarzy: