Witajcie :)
Zapraszam Was dzisiaj na prostą, ale jakże pyszną pastę na bazie pieczonej papryki, marchewki z soczewicą. Czasem przygotowuje sobie posiłki pod szyldem jednego koloru. I w " pomarańczym" dniu powstała ta właśnie pasta. Kolor jest zawsze porządany na talerzu, zgadzacie się ze mną? Udanego dnia:)
100 g czerwonej soczewicy- waga suchego produktu
1 papryka czerwona
230 g marchewki
1 łyżka soku z cytryny
Sól pieprz do smaku
1 łyżka sosu teryiaki
Odrobina oliwy w sprayu
Soczewicę przepłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do garnka. Zalać wodą i ugotować do miękkości. Zdjąć z ognia i odcedzić.
W międzyczasie marchew umyć, osuszyć. Nie obierać. Pokroić na mniejsze kawałki, np w ćwiartki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i 2 razy psiknąć oliwą, wymieszać. Z drugiej strony naczynia ułożyć paprykę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec do miękkości. Gdy to nastąpi marchewkę przełożyć na talerz, a paprykę włożyć do woreczka foliowego i zostawić na parę minut, aby w nim zaparowała. Następnie otworzyć woreczek i zdjąć skórę z papryki. Ostudzić.
Wszystkie składniki pasty przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na gładko. Doprawić do smaku solą i pieprzem, sosem i sokiem z cytryny.
Smacznego.
100 g to 99 kcal.
Ekstra pomysł, uwielbiam pasty na kanapki :)
OdpowiedzUsuńSuper pasta
OdpowiedzUsuńPyszna, zdrowa i pożywna. Pasta idealna <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pasty :)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie :)
OdpowiedzUsuń