niedziela, 11 kwietnia 2021

Ciasto czekoladowe na buraczku pieczonym

Witajcie w niedzielę:)

Na moim kalendarzu widnieje, że jutro tj.12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady. I postanowiłam ten dzień jakoś uczcić:). Ale żeby nie jeść tradycyjnej czekolady, która z pewnością pójdzie w moje boczki przygotowałam ciasto czekoladowe z dodatkiem pieczonego buraka, oraz daktyli. Ciasto jest wilgotne i ciężkie i naprawdę zaspokaja "zachciewajkę" na czekoladę. W 100 g jest około 203 kcal, ciasto podzieliłam na 16 kawałków, z którego każdy ma zdecydowanie mniej wagi niż 100 g. Tak więc jeden kawałek będzie miał około 100 kcal i taki kawałek zdecydowanie wystarczy :) i mówię to ja mega amatorka czekolady i przeróżnych słodyczy;)))) 







150 g mąki orkiszowej jasnej 

150 ml mleka 2%

2 jajka rozm. L

215 g pieczonego buraka 

100 g erytrolu 

50 g daktyli suszonych 

40 g gorzkiej czekolady 70%

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 łyżeczka sody oczyszczonej 

35 g kakao 

Polewa:

40 g masła 

12 g kakao 

2 łyżki erytrolu 

3-4 łyżki mleka 


Daktyle zalać szklanką wrzątku i zostawić na około godzinę do namoczenia. 

Mąkę, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia wymieszać w miseczce. Odłożyć na bok. Czekoladę drobno posiekać. Mleko lekko podgrzać. 

Białka oddzielić od żółtek.  Do żółtek dodać erytrol i utrzeć na jasny puszysty krem. Następnie dodać roztarte w palcach namoczone daktyle. Do masy żółtkowej w trzech partiach na przemian dodawać suche składniki ( przesiane) i mleko. Mieszać mikserem do połączenia. Do ciasta dodać buraki i czekoladę  po raz kolejny wymieszać do połączenia,tym razem szpatułką. 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubitą pianę po łyżce dodawać do ciasta i delikatnie mieszać,również szpatułką.  Kwadratową formę o boku 20 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stycznia około 60 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na kratce. 

Polewa:

Do rondelka przełożyć masło, erytrol i kakao. Postawić na mały ogień i doprowadzić do rozpuszcze masła i cukru,i połączenia z kakao. Gdy to nastąpi dodawać mleko partiami i mieszać. Polewa powinna być gęsta, ale nie tak aby łyżka w niej stała. Schłodzoną polewę wylać na ciasto. Gdy lekko zastygnie można udekorować ją wiórkami kokosowymi. 

Smacznego!






5 komentarzy: