Witajcie:)
Macie ochotę na naleśniczki ? Jeśli tak to dobrze trafiliście:) dzisiaj proponuję naleśniki ze szpinakiem,a w środku jogurcik grecki z ze skórką pomarańczową. I wyszło naprawdę pycha:) Musiałam się powstrzymywać, żeby nie zjeść wszystkich na raz 😜 serdecznie polecam:)
Ciasto:
65 g świeżego szpinaku
50 ml mleka 2%
100 ml wody gazowanej
2 łyżki soku z cytryny
1 jajko
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki erytrolu
150 g mąki orkiszowej jasnej
Dodatkowo:
1 jogurt grecki 0% tłuszczu
Skórka otarta z pomarańczy
1 łyżka erytrolu
Ulubione owoce
Z umytego i osuszonego szpinaku odkroić twardawe ogonki. Listki przełożyć do pojemnika blendera. Dodać mleko oraz wodę i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać jajko i sok z cytryny. Ponownie zmiksować. Dodać erytrol, mąkę i znów zmiksować. Ba koniec dodać olej i po raz ostatni zmiksować. Odstawić na bok na 15-20 minut. Po tym czasie sprawdzić gęstość. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać odrobinę wody i krótko wymieszać. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzać porządnie i wylewać po chochli ciasta i smażyć naleśniki. Mnie wyszło 8 sztuk. Jeden pusty naleśnik ma około 100 kcal.
Jogurt przełożyć do miseczki, dodać skórkę z pomarańczy i erytrol. Wymieszać. Na naleśniki dać łyżke jogurtu, dodać ulubione owocem i poskładać w trójkąt. Kaloryczności naleśnika z dodatkami zależy od owoców, które wykorzystacie. U mnie były borówki i kiwi.
Smacznego!
Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńjaki mają super kolorek
OdpowiedzUsuń