piątek, 23 kwietnia 2021

Jogurtowo- anansowy sernik na zimno

Witajcie:)

Już za chwilę weekend, więc pora pomyśleć o cieście z tej okazji. Ja proponuję sernik na zimno z dodatkiem ananasa i banana. Sernik jest bardzo lekki i dzięki dodaniu ananasa naprawdę ciekawie smakuje. Ja ten sernik przygotowałam na Wielkanoc, ale myślę że sprawdzi się również jako weekendowe ciasto wiosenną porą. Miłego pichcenia i udanego weekendu:)





Spód:

115 g biszkoptu bez cukru ( suchego)

30 g oleju kokosowego 

4 łyżki mleka 

Masa serowa:

250 g sera na sernik 

200 g jogurtu greckiego 0% tłuszczu 

200 g ananasa z puszki ( bez zalewy)

2 łyżki erytrolu 

2 łyżki żelatyny 

Wierzch:

100 g banana 

1 galaretka cytrynowa bez cukru 

3 łyżki erytrolu 


Tortownica 16 cm 

Spód:

Suchy biszkopt przełożyć do woreczka strunowego i potraktować go wałkiem aby powstały okruszki, nie muszą być bardzo drobne. Przesypać do miski, dodać olej kokosowy i wymieszać. Jeżeli masa jest zbyt sucha dodać mleko i ponownie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać spód. Wyrównać i wstawić do lodówki na godzinę. 

Masa serowa:

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i lekko ostudzić. 

Do pojemnika blendera przełożyć ser, jogurt ,ananas i erytrol. Zmiksować na gładko. Do małej miseczki przełożyć 3-4łyżki masy serowej. Dodać żelatynę i wymieszać. Mieszankę wlać do reszty masy i delikatnie wymieszać. Wylać na spód i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. 

Wierzch:

Galaretkę rozpuścić we wrzątku ( 350ml), dodać erytrol i wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Banana pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Każdy plaster zanurzyć w galaretce i ułożyć ma masie serowej. Wstawić do lodówki na 15 minut. Następnie wlać resztę galaretki i wstawić do lodówki na na całą noc. 

Smacznego 

100 g 85 kcal. 








16 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie :) Częstuję się kawałeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota. Zdziwiło mnie przygotowanie spodu, ja bym tak zostawiła biszkopt jak jest a tu proszę można inaczej, muszę sprawdzić jak to działa ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja gdybym specjalnie piekła biszkopt, też bym tak zrobiła. Ale trochę biszkopta miałam " ususzonego ". Gdy robię jakiś tort i trochę za dużo mi się upiecze to okrawki suszę i później wykorzystuję do ciast i deserów, aby nic się nie zmarnowało;)

      Usuń
  3. Wspaniały serniczek kochana. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł na spód i smakowity krem. Nigdy jeszcze nie miksowałam ananasa z serem, to musi być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu ja też pierwszy raz tak zrobiłam i okazało się to fajnym pomysłem. Spód jest trochę sypki bo nie chcialam przesadzić z tluszczem;),znasz mnie gdzie się da to go ucinam. Ale myślę, że łyżka więcej i będzie stabilny.

      Usuń
  5. mam ślinotok i zjem zaraz monitor:)

    OdpowiedzUsuń
  6. cheesecake is everything. you did the amazing work.
    thanks for thr recipe.
    transparent lace wig

    OdpowiedzUsuń