Witajcie:)
Już za chwilę weekend, więc pora pomyśleć o cieście z tej okazji. Ja proponuję sernik na zimno z dodatkiem ananasa i banana. Sernik jest bardzo lekki i dzięki dodaniu ananasa naprawdę ciekawie smakuje. Ja ten sernik przygotowałam na Wielkanoc, ale myślę że sprawdzi się również jako weekendowe ciasto wiosenną porą. Miłego pichcenia i udanego weekendu:)
Spód:
115 g biszkoptu bez cukru ( suchego)
30 g oleju kokosowego
4 łyżki mleka
Masa serowa:
250 g sera na sernik
200 g jogurtu greckiego 0% tłuszczu
200 g ananasa z puszki ( bez zalewy)
2 łyżki erytrolu
2 łyżki żelatyny
Wierzch:
100 g banana
1 galaretka cytrynowa bez cukru
3 łyżki erytrolu
Tortownica 16 cm
Spód:
Suchy biszkopt przełożyć do woreczka strunowego i potraktować go wałkiem aby powstały okruszki, nie muszą być bardzo drobne. Przesypać do miski, dodać olej kokosowy i wymieszać. Jeżeli masa jest zbyt sucha dodać mleko i ponownie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać spód. Wyrównać i wstawić do lodówki na godzinę.
Masa serowa:
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i lekko ostudzić.
Do pojemnika blendera przełożyć ser, jogurt ,ananas i erytrol. Zmiksować na gładko. Do małej miseczki przełożyć 3-4łyżki masy serowej. Dodać żelatynę i wymieszać. Mieszankę wlać do reszty masy i delikatnie wymieszać. Wylać na spód i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Wierzch:
Galaretkę rozpuścić we wrzątku ( 350ml), dodać erytrol i wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Banana pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Każdy plaster zanurzyć w galaretce i ułożyć ma masie serowej. Wstawić do lodówki na 15 minut. Następnie wlać resztę galaretki i wstawić do lodówki na na całą noc.
Smacznego
100 g 85 kcal.
Wygląda obłędnie :) Częstuję się kawałeczkiem :)
OdpowiedzUsuńIza dziękuję i zapraszam:)
UsuńPychota. Zdziwiło mnie przygotowanie spodu, ja bym tak zostawiła biszkopt jak jest a tu proszę można inaczej, muszę sprawdzić jak to działa ;D
OdpowiedzUsuńJa gdybym specjalnie piekła biszkopt, też bym tak zrobiła. Ale trochę biszkopta miałam " ususzonego ". Gdy robię jakiś tort i trochę za dużo mi się upiecze to okrawki suszę i później wykorzystuję do ciast i deserów, aby nic się nie zmarnowało;)
UsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńWspaniały serniczek kochana. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko pięknie dziękuję:)
UsuńCiekawy pomysł na spód i smakowity krem. Nigdy jeszcze nie miksowałam ananasa z serem, to musi być pyszne :D
OdpowiedzUsuńKasiu ja też pierwszy raz tak zrobiłam i okazało się to fajnym pomysłem. Spód jest trochę sypki bo nie chcialam przesadzić z tluszczem;),znasz mnie gdzie się da to go ucinam. Ale myślę, że łyżka więcej i będzie stabilny.
Usuńmam ślinotok i zjem zaraz monitor:)
OdpowiedzUsuńCzysta poezja !
OdpowiedzUsuńPyszny serniczek :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńwoow cudnie wygląda
OdpowiedzUsuńcheesecake is everything. you did the amazing work.
OdpowiedzUsuńthanks for thr recipe.
transparent lace wig