środa, 14 kwietnia 2021

Soczewica po meksykańsku

Dzień dobry:)

Za oknem szaro, buro i ponuro więc trzeba wprowadzić trochę kolorów. Dlatego proponuje pyszne, kolorowe i wegetariańskie danie. Ja sobie go nazwałam soczewica po meksykańsku, ponieważ dodałam kukurydzę, fasolę z puszki, ale nie nazwa jest najważniejsza. Ale smak! Pyszne,sycące i rozgrzewające danie w sam raz na ten kiepski pogodowo dzień. Zapraszam i mimo wszystko życzę radosnego dnia:)

 






220 g cukinii 

1 duża łodyga selera naciowego 

1 papryka czerwona 

1 puszka pomidorów krojonych 

1 mała puszka kukurydzy 

1 mała puszka białej fasoli 

200 g soczewicy czerwonej 

2 łyżki oleju rzepakowego 

2 ząbki czosnku 

1/2 łyżeczki chili pieprz cayenne 

Sól pieprz do smaku 

1 łyżeczka suszonego jalapenio 


Cukinię i selera pokroić w plasterki, paprykę w średniej wielkości kostkę. Czosnek również w plasterki. 

Do dużego rondla wlać olej, rozgrzać. Wrzucić czosnek i dodać chili. Przesmażyć 2 minuty po czym dodać cukinię i seler. Smażyć kolejne 3 minuty, po czym dodać soczewicę.  Smażyć kolejne 4 minuty i wlać 1/2 szklanki wody. Dusić aż woda odparuje i wrzucić paprykę, dodać pomidory z puszki i jeszcze pół szklanki wody . Po około 10 minutach dodać kukurydzę i fasolę ( bez zalewy). Doprawić solą i pieprzem i dusić do miękkości. Zdjąć z ognia i dodać jalapenio. 

Smacznego 

100 g 87 kcal. 






12 komentarzy:

  1. Pogoda faktycznie zimowa. dlatego warto sobie zaserwować kolorową, pełną witamin kuchnię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, kolorowo i aromatycznie u Ciebie :)
    Lubię soczewicę, bo jest bardzo pożywna.
    Z przyjemnością skorzystam z Twojego przepisu :)
    Pozdrawiam ciepło :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu będzie mi bardzo miło:)również serdecznie Cie ściskam;)

      Usuń
  3. Super danie, jest w nim wszystko to co lubię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. I tak było. Porcja wychodzi spora, więc w małych woreczka pomroziłam i w razie potrzeby mam pyszne danie.

      Usuń
  5. Danie prezentuje się bardzo zachęcająco! :) Z pewnością skorzystam z przepisu.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń