sobota, 10 kwietnia 2021

Racuszki orkiszowe z jabłkiem i melasą

Dzień dobry:)

Zapraszam dzisiaj na aromatyczne i puszyste racuszki na bazie mąki orkiszowej z dodatkiem melasy. Klasyczne danie z dzieciństwa w zdrowszej wersji. Moje córeczki są naleśnikowo- placuszkowe więc staram się przygotować w zdrowszej wersji takie dania. Te im tak bardzo smakowały, że tylko 6 udało mi się "  uratować " do zdjęcia;). Serdecznie zapraszam i życzę udanej soboty:)







300 ml mleka 1,5%

300 g mąki orkiszowej jasnej 

1 jajko 

1 łyżka cukru 

1 łyżka melasy 

50 g oleju kokosowego 

1 opakowania drożdży instant 

2 jabłka



Olej roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i lekko ostudzić. Do dużej miski wlać letnie mleko, dodać drożdże i wymieszać. Następnie dodać jajko, cukier i melasę i znowu wymieszać. Stale mieszając dodać mąkę i na koniec olej. Przykryć ściereczką i odstawić na około godziny do wyrośnięcia. 

W międzyczasie jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w małą kostkę. Dodać do wyrośniętego ciasta i delikatnie wymieszać. 

Patelnie z nieprzywierającą powłoką rozgrzać porządnie i kłaść łyżką ciasto. Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać ze zmielonym na puder erytrolem lub z melasą. 

Smacznego!







5 komentarzy: