Dzień dobry:)
Zapraszam dzisiaj na aromatyczne i puszyste racuszki na bazie mąki orkiszowej z dodatkiem melasy. Klasyczne danie z dzieciństwa w zdrowszej wersji. Moje córeczki są naleśnikowo- placuszkowe więc staram się przygotować w zdrowszej wersji takie dania. Te im tak bardzo smakowały, że tylko 6 udało mi się " uratować " do zdjęcia;). Serdecznie zapraszam i życzę udanej soboty:)
300 ml mleka 1,5%
300 g mąki orkiszowej jasnej
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżka melasy
50 g oleju kokosowego
1 opakowania drożdży instant
2 jabłka
Olej roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i lekko ostudzić. Do dużej miski wlać letnie mleko, dodać drożdże i wymieszać. Następnie dodać jajko, cukier i melasę i znowu wymieszać. Stale mieszając dodać mąkę i na koniec olej. Przykryć ściereczką i odstawić na około godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w małą kostkę. Dodać do wyrośniętego ciasta i delikatnie wymieszać.
Patelnie z nieprzywierającą powłoką rozgrzać porządnie i kłaść łyżką ciasto. Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać ze zmielonym na puder erytrolem lub z melasą.
Smacznego!
Oj ja też jestem placuszkowa :) Porywam to, co Ci zostało do zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńKasiu częstuj się:)
UsuńWyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńWyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuń