piątek, 22 listopada 2024

Pysznie nadziane ciastka

Dzień dobry 🙂 

Dziś pora na kolejne ciastka orzechowe. Tak jak mówiłam,w tym przedświątecznym okresie piekę więcej ciastek. A że jeszcze trochę orzechów mam na stanie, to znowu są orzechowe. Tym bardziej, że orzechowe ciastka są dobre w każdej wersji,a Wy jak sądzicie? Uniwersalny skład tych ciastek sprawia, że nadają się one na wiele okazji. Na święta Bożego Narodzenia także. Ale na "zwykłą" niedzielę również świetnie się sprawdzą. U nas oczywiście wylądowały w szkolnej śniadaniówce 😘No wymieniłam tyle zalet tych ciastek, że nie macie wyjścia, musicie je upiec, do czego serdecznie zachęcam 🙂 




50 g ulubionej czekolady

Garść łuskanych orzechów włoskich

Garść łuskanych orzeszków ziemnych

1 łyżeczka kakao

50 g cukru brązowego

2 jajka

240 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

100 g erytrolu

2 łyżki wiórków kokosowych

140 g miękkiego masła


Cukier brązowy i erytrol zmielić w mlynku do kawy. 

Czekoladę oraz orzechy drobno posiekać.

Do dużej miski przełożyć masło dodać oba słodziwa i zmiksować na jasnym krem. Następnie dodać jajka i również zmiksować.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia urządzenia kakao i dodać do mokrych składników, zmiksować tylko do połączenia. Dodać orzechy, czekoladę oraz wiórki i krótko wymieszać.

Blachy wyłożyć papierem do pieczenia i układać kulki ciasta w sporych odstępach ( można użyć łyżki do lodów lub zwykłej dużej łyżki).

Blachy włożyć na godzinę do lodówki. Po czym wstawić ciastka na 180 st na około 11-13 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce. Smacznego.







6 komentarzy:

  1. Orzechowe ciasteczka z czekoladą? Brzmi super.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie, ale ja niestety jestem uczulona na orzechy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglądają i mają proste składniki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Trzeba będzie upiec bo aż mi tu zapachniało😊Piękne i pyszne 🤩😋👍

    OdpowiedzUsuń
  5. Orzechowe są zawsze pyszne. Pięknie się prezentują. Miłego weekendu 🍄🍄🍁🍁🍁

    OdpowiedzUsuń