Dzień dobry 🙂
Dziś pora na kolejne ciastka orzechowe. Tak jak mówiłam,w tym przedświątecznym okresie piekę więcej ciastek. A że jeszcze trochę orzechów mam na stanie, to znowu są orzechowe. Tym bardziej, że orzechowe ciastka są dobre w każdej wersji,a Wy jak sądzicie? Uniwersalny skład tych ciastek sprawia, że nadają się one na wiele okazji. Na święta Bożego Narodzenia także. Ale na "zwykłą" niedzielę również świetnie się sprawdzą. U nas oczywiście wylądowały w szkolnej śniadaniówce 😘No wymieniłam tyle zalet tych ciastek, że nie macie wyjścia, musicie je upiec, do czego serdecznie zachęcam 🙂
50 g ulubionej czekolady
Garść łuskanych orzechów włoskich
Garść łuskanych orzeszków ziemnych
1 łyżeczka kakao
50 g cukru brązowego
2 jajka
240 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g erytrolu
2 łyżki wiórków kokosowych
140 g miękkiego masła
Cukier brązowy i erytrol zmielić w mlynku do kawy.
Czekoladę oraz orzechy drobno posiekać.
Do dużej miski przełożyć masło dodać oba słodziwa i zmiksować na jasnym krem. Następnie dodać jajka i również zmiksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia urządzenia kakao i dodać do mokrych składników, zmiksować tylko do połączenia. Dodać orzechy, czekoladę oraz wiórki i krótko wymieszać.
Blachy wyłożyć papierem do pieczenia i układać kulki ciasta w sporych odstępach ( można użyć łyżki do lodów lub zwykłej dużej łyżki).
Blachy włożyć na godzinę do lodówki. Po czym wstawić ciastka na 180 st na około 11-13 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce. Smacznego.
Na pewno są pyszne. Mniam mniam.
OdpowiedzUsuńOrzechowe ciasteczka z czekoladą? Brzmi super.
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, ale ja niestety jestem uczulona na orzechy.
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają i mają proste składniki!
OdpowiedzUsuńTrzeba będzie upiec bo aż mi tu zapachniało😊Piękne i pyszne 🤩😋👍
OdpowiedzUsuńOrzechowe są zawsze pyszne. Pięknie się prezentują. Miłego weekendu 🍄🍄🍁🍁🍁
OdpowiedzUsuń