niedziela, 24 listopada 2024

Drobiowe kieszonki z pieczarkami i serem żółtym

Dzień dobry 🙂 

Witajcie w niedzielę. Szukacie pomysłu na obiad? Jeśli tak to ja serdecznie polecam drobiowe kieszonki pełne pieczarkowego farszu. W sumie pomysł jest prosty, ale naprawdę smaczny. Mój mąż był zachwycony. Bo w takiej wersji mięso zrobiłam tylko dla siebie i męża, bo wiedziałam że dziewczyny będą marudzić. Wobec tego składniki są podane tylko na dwie porcje, ale oczywiście można je dowolnie zwielokrotiać. Myślę że tak przygotowane mięso można podać na niedzielny " zwykły" obiad,a nawet na rodzinną uroczystość. Tym bardziej że część pracy można przygotować wcześniej. Mam nadzieję że kiedyś skusicie się na wykonaniem takiego danka. Będzie mi bardzo miło i oczekiwań serdecznie polecam 🙂 

Spokojnej i rodzinnej niedzieli. Ja jutro wracam do pracy i muszę przyznać, że wyjątkowo mi się nie chcę. Tym bardziej że teraz taki gorący okres będzie. No ale trzeba się wdrożyć i będziesz z górki 😅




2 nieduże piersi z kurczaka 

100 g pieczarek 

8 cm pora 

75 g sera żółtego tartego 

Sól pieprz do smaku 

1/2 łyżeczki majeranku 

1 łyżka oleju 

Marynata:

1 czubata łyżka ketchupu pikantnego 

1 łyżka oleju 

Sól pieprz do smaku 

1/4 łyżeczki chili mielonego 


Pieczarki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub drobno pokroić. Por pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, dodać por i zeszklić. Następnie dodać pieczarki, odrobinę soli i dusić do zmniejszenia objętości przez grzyby. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać starty ser i wymieszać.

Mięso umyć, dokładnie osuszyć. Zrobić nacięcie z boku piersi, ale nie przecinać do końca. Nałożyć obficie farsz i zamknąć kieszonkę wykałaczką.

Składniki marynaty dokładnie wymieszać i posmarować mięso z każdej strony. Zostawić na pół godziny.

Piekarnik rozgrzać do 200 st i wstawić mięso na około 25 minut. Przed podaniem wyjąć wykałaczki. Smacznego.








1 komentarz: