Dzień dobry 🙂
Witajcie w niedzielę. Szukacie pomysłu na obiad? Jeśli tak to ja serdecznie polecam drobiowe kieszonki pełne pieczarkowego farszu. W sumie pomysł jest prosty, ale naprawdę smaczny. Mój mąż był zachwycony. Bo w takiej wersji mięso zrobiłam tylko dla siebie i męża, bo wiedziałam że dziewczyny będą marudzić. Wobec tego składniki są podane tylko na dwie porcje, ale oczywiście można je dowolnie zwielokrotiać. Myślę że tak przygotowane mięso można podać na niedzielny " zwykły" obiad,a nawet na rodzinną uroczystość. Tym bardziej że część pracy można przygotować wcześniej. Mam nadzieję że kiedyś skusicie się na wykonaniem takiego danka. Będzie mi bardzo miło i oczekiwań serdecznie polecam 🙂
Spokojnej i rodzinnej niedzieli. Ja jutro wracam do pracy i muszę przyznać, że wyjątkowo mi się nie chcę. Tym bardziej że teraz taki gorący okres będzie. No ale trzeba się wdrożyć i będziesz z górki 😅
2 nieduże piersi z kurczaka
100 g pieczarek
8 cm pora
75 g sera żółtego tartego
Sól pieprz do smaku
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżka oleju
Marynata:
1 czubata łyżka ketchupu pikantnego
1 łyżka oleju
Sól pieprz do smaku
1/4 łyżeczki chili mielonego
Pieczarki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub drobno pokroić. Por pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać por i zeszklić. Następnie dodać pieczarki, odrobinę soli i dusić do zmniejszenia objętości przez grzyby. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać starty ser i wymieszać.
Mięso umyć, dokładnie osuszyć. Zrobić nacięcie z boku piersi, ale nie przecinać do końca. Nałożyć obficie farsz i zamknąć kieszonkę wykałaczką.
Składniki marynaty dokładnie wymieszać i posmarować mięso z każdej strony. Zostawić na pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do 200 st i wstawić mięso na około 25 minut. Przed podaniem wyjąć wykałaczki. Smacznego.
Moja mama często robi tę kieszonki. Moi bliscy bardzo je lubią.
OdpowiedzUsuńTo bardzo fajnie, że u Was też to danie gości na stole,pomimo że Ty ich nie jesz.
UsuńMój mąż na pewno byłby zachwycony takim daniem.
OdpowiedzUsuńTo może zaskoczysz męża i zrobisz takie danko?
UsuńPierwsze słyszę o takim daniu, ale chętnie wypóbuję :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam 😍
UsuńTo jest pyszne połączenie!
OdpowiedzUsuńDelikatny filet i aromatyczne pieczarki zapowiadają prawdziwą rozkosz dla podniebienia a te kieszonki wyglądają niesamowicie apetycznie!
Monia, Ty to masz mega pomysły!!!
Powrotu do pracy po urlopie nigdy nie lubiłam bo to nie jest przyjemne ale ...przechodzi się przez ten magiczny próg i już jest ok:)
Niech to będzie dobry tydzień dla Ciebie!
Buziaki 😘
Dziękuję, nam też bardzo smakowało. A w pracy na szczęście nie było tak źle jak się zapowiadało 😉
UsuńZdecydowanie to obiad dla nas!!
OdpowiedzUsuńW takim razie podwójnie polecam 😍
UsuńTo coś dla mnie :) No, może bez pora, ale reszta OK.
OdpowiedzUsuńPora spokojnie można zastąpić cebulą lub zupełnie pominąć.
Usuńobiad pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńIdealny obiadek dla mnie, wspaniałe połączenie:)
OdpowiedzUsuńMiło mi że pomysł się podoba 🤗
UsuńOstatnio o takim właśnie filecie nadziewanym myślałam. Wygląda przepysznie i w tym tygodniu muszę zrobić takie pyszności :D
OdpowiedzUsuńTo fajnie że mamy podobne pomysły. Serdecznie polecam 🙂
UsuńSuper mięsko 😋👍fajnie że bez panierki 👍zdrowe i smaczne 😋
OdpowiedzUsuńMnie też ostatnio bardziej smakuje bez panierki.
UsuńCoś w sam raz dla mojego męża. :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania pomysłu 🙂
Usuńpychota!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńMonia, miłego tygodnia <3
OdpowiedzUsuńTe Twoje kieszonki wyglądają pięknie i z pewnością tak samo smakują.
A Twoje pomysły na takie dania są zupełnie wyjątkowe :)
Iwonko po Twoim komentarzu zawsze mam uśmiech od ucha do ucha 😘 bardzo dziękuję 🙂
UsuńDziękuję za inspiracje obiadową.
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam 🙂
Usuń