Dzień dobry 🙂
Matko jaka fatalna pogoda ostatnio! W takie dni zawsze mam ochotę na obiad, który ogrzeje i poprawia humor. I chyba nic mi się nie kojarzy z domowym ciepłem jak racuszki. A w związku z tym, że staram się ograniczać kalorie a na pewno nie ma potrzeby ich generować, więc tym razem przygotowałam racuszki w piekarniku. Trochę się bałam, że dziewczyny będą grymasić ale bardzo im smakowały. Racuszki są smaczne na ciepło, jak i na zimno więc można zabrać do szkoły czy do pracy. Serdecznie polecam i zapraszam na przepis 🙂
P.s. to pierwszy przepis zrobiony w nowym mieszkaniu 🤗
250 ml mleka w temperaturze pokojowej
Ok. 230-250 gram mąki pszennej
1 opakowanie drożdży instant
1 jajko
3 łyżki oleju
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 jabłka
Do dużej miski przełożyć mleko, dodać cukier i jajko, dokładnie wymieszać.
Następnie stale mieszając dodawać mąkę. Ilość mąki zależy od jej jakość. Ciasto powinno być gęste ( u mnie wyszło 240 g mąki).
Na koniec dodać olej wraz z przyprawą do piernika i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie umyć jabłka i zetrzeć je razem ze skórką. Dodać do ciasta.
Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i łyżka nakładać porcję ciasta. Lekko rozsmarować.
Piec 15 minut w 180 st. Oprószyć cukrem pudrem i podawać.
Smacznego.
Niebo dla podniebienia. Pychota!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie placuszki.
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na chłodne dni. :)
OdpowiedzUsuńRacuszki cudnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o pogodę, to nawet mi nie mów. Przedwczoraj padał śnieg i było tak ślisko, że się wyglebiłam xD