Dzień dobry:)
Uff kończy się tydzień. Nawet dobrze, bo zdrowotnie kiepskawo że mną. Ale dzieciom do szkoły trzeba było coś upiec. Kasia z bloga Kulinarne Inspiracje Futki zrobiła ostanio świetne ciacha- gryczano-kokosowe. I szczerze chcialam je upiec, ale gdy zabierałam się za pracę okazało że kilku składników brak 😉 ale zainspirowana Kasią szybko zrobilam przegląd szafek i powołałam do życia takie ciacha. Moje córcie były zachwycone:) polecam Wam przepis:))
300 g mąki orkiszowej
100 g masła orzechowego
2 jajka
85 g orzechów laskowych łuskanych
60 g cukru pudru
60 g erytrolu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Orzechy zmielić w blenderze.
Do miski przesypac mąkę, dodać orzechy i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać oba cukru i ponownie wymieszać. Dodać masło orzechowe i oba jajka. Wyrobić na jednolitą masę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta brać po 50 g masy i formować kulki, następnie je spłaszczyć. Piec w 180 stopniach około 20 minut do ładnego zrumnienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Na pewno pyszne, ale też nie najtańsze. Dzisiaj widziałem mąkę orkiszową po prawie 11 złotych za kilogram. Pozdrawiam i życzę smacznego. ;)
OdpowiedzUsuńFakt trochę droga ta mąka, ale z powodzeniem można zastąpić pszenną;)
UsuńPiękne wyszły Ci te ciasteczka! Sam widok zaprasza do chrupania :)
OdpowiedzUsuńOrzechowo - orkiszowe połączenie musi być pyszne - spróbuję z przyjemnością!
Pozdrawiam ciepło :)
Kasiu pięknie dziękuję:) dziewczynki były zachwycone ciachami a to dla mnie najważniejsze!
UsuńZdecydowanie to coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńSuper :) można zabrać do pracy lub spakować dla dziecka do szkoły :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie dla moich córuś je zrobilam:)
UsuńAle cudne ciacha ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńMonia ale mi narobiłaś smaka na takie ciacho do kawki 😉
OdpowiedzUsuńAsiu to rób je raz dwa;)
UsuńAleż one muszą być obłędnie pyszne :D i pewnie pięknie pachną w czasie pieczenia :D Aś ślinka leci :)
OdpowiedzUsuń