Coś szybkiego do pochrupania? To może ciasto francuskie z pysznymi dodatkami zamiast chipsów? Idealne na wieczór we dwoje lub na przystawkę na imprezkę. Robi się prędziutko i pysznie smakuje. Serdecznie zapraszam:)
1 duże opakowanie ciasta francuskiego
4 trojkąciki serka topionego
6 kawałków suszonych pomidorów
5 łyżek śmietany 30%
1/2 łyżeczki przyprawy do dań włoskich
Do pojemnika blendera przełożyć serki, pokrojone pomidory i dodać 3 łyżki śmietany. Zmiksować na gładko.
Ciasto rozwinąć i posmarować nadzieniem. Pokroić na paski o grubości około 1,5 cm. Łapać za każdy koniec i skręcać ciasto w przeciwnych stronach.
Odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do małej miseczki przelać resztę śmietany, dodać przyprawę i wymieszać. Posmarować każdy świderek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i około 15 minut lub dłużej do wyraźnego zrumienienia. Wyjąć i lekko ostudzić na kratce. Smacznego.
Szybko i smakowicie!
OdpowiedzUsuńI tak lubię:)
UsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńRzeczywiście wygląda pysznie i przypomina mi naleśniki. Życzę smacznego i pozdrawiam. ;)
OdpowiedzUsuńW sumie zapieczone tak naleśniczki mogłyby być całkiem ciekawe;)
Usuńpysznie :) ciasto francuskie daje mnóstwo możliwości :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, to jedno z bardziej wszechstronnych gotowców:)
UsuńNigdy nie wykorzystywałam do takich przekąsek serka topionego, super pomysł :D
OdpowiedzUsuńU nas ostatnio takie zawijańce gościły z ciasta drożdżowego, ale czasem właśnie na leniwca jak ja to mówię, robię również z ciasta francuskiego :-) Pyszna przekąska!!!
OdpowiedzUsuńSuper paluchy do pochrupania 😊
OdpowiedzUsuń