środa, 8 września 2021

Szybka przekąska z ciasta francuskiego z serkiem i suszonymi pomidorami

Coś szybkiego do pochrupania? To może ciasto francuskie z pysznymi dodatkami zamiast chipsów? Idealne na wieczór we dwoje lub na przystawkę na imprezkę. Robi się prędziutko i pysznie smakuje. Serdecznie zapraszam:)




1 duże opakowanie ciasta francuskiego 

4 trojkąciki serka topionego 

6 kawałków suszonych pomidorów 

5 łyżek śmietany 30%

1/2 łyżeczki przyprawy do dań włoskich 


Do pojemnika blendera przełożyć serki, pokrojone pomidory i dodać 3 łyżki śmietany. Zmiksować na gładko. 

Ciasto rozwinąć i posmarować nadzieniem. Pokroić na paski o grubości około 1,5 cm. Łapać za każdy koniec i skręcać ciasto w przeciwnych stronach. 

Odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do małej miseczki przelać resztę śmietany, dodać przyprawę i wymieszać. Posmarować każdy świderek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i około 15 minut lub dłużej do wyraźnego zrumienienia. Wyjąć i lekko ostudzić na kratce. Smacznego. 







11 komentarzy:

  1. Rzeczywiście wygląda pysznie i przypomina mi naleśniki. Życzę smacznego i pozdrawiam. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie zapieczone tak naleśniczki mogłyby być całkiem ciekawe;)

      Usuń
  2. pysznie :) ciasto francuskie daje mnóstwo możliwości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, to jedno z bardziej wszechstronnych gotowców:)

      Usuń
  3. Nigdy nie wykorzystywałam do takich przekąsek serka topionego, super pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas ostatnio takie zawijańce gościły z ciasta drożdżowego, ale czasem właśnie na leniwca jak ja to mówię, robię również z ciasta francuskiego :-) Pyszna przekąska!!!

    OdpowiedzUsuń