piątek, 10 września 2021

Prosty torcik " ptasie mleczko "

 Dzień dobry:)

Zapraszam dzisiaj na ciasto,które przypadnie do gustu szczególnie dzieciom. Jest w nim i galaretka i kolorowa posypka. Do tego wykonanie jest bardzo proste, jedynie ciut czasu trzeba poświęcić na poszczególne warstwy. Ale myślę, ze warto. Uważam, że taki torcik w stylu ptasiego mleczka może z powodzeniem być torcikiem urodzinowym. A Wy co o tym sądzicie? Serdecznie zapraszam na przepis 🙂



60 g podłużnych biszkoptów 

Masa I:

420 g serka homogenizowanego waniliowego 

2 łyżeczki żelatyny 

100 mleka

1/2 opakowania galaretki truskawkowej+200 ml wody

Masa II:

300 g jogurtu truskawkowego 

2 łyżeczki żelatyny 

1/2 opakowania galaretki cytrynowej+150 ml wody 

Dodatkowo:

200 ml śmietany kremówki 

1 łyżka erytrolu 

Konfetti cukrowe do dekoracji- opcjonalnie 


Dno tortownicy 16 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Od wewnątrz zabezpieczyć obręcz folią rantowa, aby nie było posmaku metalu. Na dnie ułożyć biszkopty. 

Masa I:

Galaretkę rozpuścić i ostudzić. Przelać do małego pojemnika i zostawić w lodówce do stężenia  . Gdy to nastąpi pokroić w małą kostkę. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody i zostawić do napęcznienia. Następnie roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i ostudzić. W misce wymieszać serek z mlekiem. Do zimnej żelatyny dodać 2 łyżki masy i wymieszać. Przelać do miski i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Dodać kawałki galaretki i lekko wymieszać. Wylać na biszkopty i wstawić do lodówki na około godzinę. 

Masa II:

Galaretkę rozpuścić i ostudzić. Przelać do małego pojemnika i zostawić w lodówce do stężenia  . Gdy to nastąpi pokroić w małą kostkę. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody i zostawić do napęcznienia. Następnie roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i ostudzić. Do zimnej żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu i wymieszać. Przelać do miski, dodać resztę jogurtu  i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Dodać kawałki galaretki i lekko wymieszać. Wylać na pierwszą warstwę. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Wykończenie:

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z erytrolem. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć rozetki. Ewentualnie udekorować konfetti. 

Smacznego:-) 





9 komentarzy:

  1. Bardzo ładnie wygląda i pewnie też smakuje. Nie pamiętam czy jadłem, ale chyba tak. Życzę smacznego i dalszych znakomitych pomysłów nie tylko na torty.
    Pozdrawiam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie pyszny torcik, a w przekroju wygląda obłędnie! <3
    Spróbowałabym z ogromną przyjemnością - kocham takie deserki :D
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieskomplikowane a jakie efektowne, prawda? Też lubię takie drobiazgi:)

      Usuń
  3. Prosty i smaczny torcik, coś dla dużych i małych :-)

    OdpowiedzUsuń