wtorek, 14 września 2021

Indycze cygara z suszonymi grzybami

Dzień dobry:)

Co tam u Was dobrego słychać? Gotowi na kolejny przepis? Dzisiaj polecam danie mięsne. Faszerowane mięsko z indyka, w zdrowszej panierce. Idealne nawet na uroczysty obiad. Serdecznie polecam:)




335 g mięsa z uda indyka 

Garść suszonych grzybów 

20 g otrąb żytnich 

Sól pieprz do smaku 

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 

1/2 łyżeczki suszonego tymianku 

1 łodyga selera naciowego 

Dodatkowo:

20 g otrąb żytnich 


Grzyby przełożyć do miski, zalać wodą i zostawić na godzinę. 

Mięso umyć i osuszyć. Zmielić w maszynce do mięsa lub drobniutko posiekać ostrym nożem. Grzyby również drobno posiekać. Dodać do miski, wraz z przyprawami. Dodać 2-3łyżkiwody z moczenia grzybów oraz otręby. Dokładnie wymieszać masę mięsną. 

Masę podzielić na 3 porcje. Rozpłaszczyć i ułożyć po kawałku selera. Zrolować w cygaro i wstawić do lodówki na godzinę. 

Po tym czasie wyjąć z lodówki . Na talerzyk wysypać otręby i panierować w nich mięso. Cygara kłaść na rozgrzaną patelnię z minimalną ilością oleju i zrumienić z każdej strony. Następnie przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. 

Smacznego 

sztuka to 175 kcal. 




10 komentarzy:

  1. Bardzo pyszny obiadek. Jeszcze nie jadłem takich cygar. Życzę smacznego i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na niebanalny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama nazwa brzmi kusząco i zachęca do przetestowania przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe, pyszne i pożywne!
    Świetny i jaki smakowity pomysł <3
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń