piątek, 24 września 2021

Torcik jesienny z żelką śliwkową

Dzień dobry :)

I zaczęła się nam jesień:) a jak ją najlepiej przywitać? Torcikiem oczywiście!😃 nie ukrywam ciut pracy trzeba włożyć w przygotowanie tego ciasta. Ale smak i przepiękny wygląd wszystko wynagradza. Może skusicie się na przygotowanie? 

Ja zmykam do pracy, a popołudniu będę tworzyć imieninowy torcik dla mężusia 🙂


Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki erytrolu 

4 łyżki cukru 

100 g mąki 

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

40 g suszonej żurawiny 

Żelka:

400 g śliwek ( waga bez pestek)

1 łyżka erytrolu 

2 łyżeczki żelatyny 

1/2 szklanki wody 

Jabłka:

400 g jabłek 

2 łyżki erytrolu 

1 łyżeczka galaretki cytrynowej bez cukru 

Masa śmietanowa:

400 g śmietany 12%

500 g śmietany kremówki 

2 łyżki erytrolu 


Biszkopt:

W miseczce wymieszać cukier z erytrolem. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.  Dodawać po łyżce mieszanki cukrów i stale ubijać. Następnie dodać po 1 żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem,wymieszać. Dodać zurawine i wymieszać do połączenia składników. Blachę 29*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wyrównać. Piec w 180 stopniach około 20 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia. Następnie pokroić na 3 kwadraty o boku 18 cm. Jeden kawałek będzie składać się z dwóch elementów. 

Żelka:

Śliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Zmiksować blenderem na gładko. Przelać do rondelka, dodać erytrol I wodę. Zagotować. Gotować tak długo aż Śliwki zmienią kolor na czerwony. W międzyczasie żelatynę namoczyć w odrobinie wody. Śliwki zdjąć z ognia, dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do ostygnięcia i przelać do kwadratowego pudełka ( wcześniej wyłożyć do folią spożywczą).

Jabłka:

Jabłka umyć, osuszyć I obrać.  Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć na patelnię, skropić sokiem z cytryny i dodać erytrol. Dusić aż będą miękkie. Zdjąć z ognia  dodać galaretka i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

Masa śmietanowa:

Śmietanę 12% wyłożyć na sito ( wcześniej wyłożyć go ręcznikiem papierowymi),postawić na misce i wstawić do lodówki na całą noc. 

Kolejnego dnia kremówkę ubić z erytrolem i położyć z odsączoną kwaśną śmietaną( można dodać ekstrakt waniliowy).

Składanie torta:

Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta i wyłożyć na niego jabłka. Przykryć drugim kawałkiem. Dać 2 łyżki masy śmietanowej, rozsmarować ją. Ułożyć żelkę i dać resztę masy śmietanowej (2-3 łyżki odłożyć do dekoracji). Położyć ostatni biszkopt i rozsmarować resztę śmietany. Udekorować kakao i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego. 

100 g około 230 kcal.








4 komentarze:

  1. Bardzo ładny, podoba mi się, po prostu dzieło sztuki.
    Niczego podobnego w cukierni dotąd nie widziałem
    Jestem pod wrażeniem, chętnie bym skosztował
    Życzę smacznego i pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za przemiłe słowa. Chyba jeszcze tak miłego komentarza nie dostałam;)

      Usuń
  2. Pięknie się prezentuje :) Monia, podziwiam Cię, że znajdujesz czas i chęci na tworzenie takich cudnych, pracochłonnych, warstwowych ciast :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu powiem Ci, że bardzo mnie relaksują takie pracochłonne ciasta;) bardzo za miłe słowa!

      Usuń