Dzień dobry :)
I zaczęła się nam jesień:) a jak ją najlepiej przywitać? Torcikiem oczywiście!😃 nie ukrywam ciut pracy trzeba włożyć w przygotowanie tego ciasta. Ale smak i przepiękny wygląd wszystko wynagradza. Może skusicie się na przygotowanie?
Ja zmykam do pracy, a popołudniu będę tworzyć imieninowy torcik dla mężusia 🙂
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki erytrolu
4 łyżki cukru
100 g mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g suszonej żurawiny
Żelka:
400 g śliwek ( waga bez pestek)
1 łyżka erytrolu
2 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wody
Jabłka:
400 g jabłek
2 łyżki erytrolu
1 łyżeczka galaretki cytrynowej bez cukru
Masa śmietanowa:
400 g śmietany 12%
500 g śmietany kremówki
2 łyżki erytrolu
Biszkopt:
W miseczce wymieszać cukier z erytrolem. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce mieszanki cukrów i stale ubijać. Następnie dodać po 1 żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem,wymieszać. Dodać zurawine i wymieszać do połączenia składników. Blachę 29*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wyrównać. Piec w 180 stopniach około 20 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia. Następnie pokroić na 3 kwadraty o boku 18 cm. Jeden kawałek będzie składać się z dwóch elementów.
Żelka:
Śliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Zmiksować blenderem na gładko. Przelać do rondelka, dodać erytrol I wodę. Zagotować. Gotować tak długo aż Śliwki zmienią kolor na czerwony. W międzyczasie żelatynę namoczyć w odrobinie wody. Śliwki zdjąć z ognia, dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do ostygnięcia i przelać do kwadratowego pudełka ( wcześniej wyłożyć do folią spożywczą).
Jabłka:
Jabłka umyć, osuszyć I obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć na patelnię, skropić sokiem z cytryny i dodać erytrol. Dusić aż będą miękkie. Zdjąć z ognia dodać galaretka i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Masa śmietanowa:
Śmietanę 12% wyłożyć na sito ( wcześniej wyłożyć go ręcznikiem papierowymi),postawić na misce i wstawić do lodówki na całą noc.
Kolejnego dnia kremówkę ubić z erytrolem i położyć z odsączoną kwaśną śmietaną( można dodać ekstrakt waniliowy).
Składanie torta:
Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta i wyłożyć na niego jabłka. Przykryć drugim kawałkiem. Dać 2 łyżki masy śmietanowej, rozsmarować ją. Ułożyć żelkę i dać resztę masy śmietanowej (2-3 łyżki odłożyć do dekoracji). Położyć ostatni biszkopt i rozsmarować resztę śmietany. Udekorować kakao i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego.
100 g około 230 kcal.
Bardzo ładny, podoba mi się, po prostu dzieło sztuki.
OdpowiedzUsuńNiczego podobnego w cukierni dotąd nie widziałem
Jestem pod wrażeniem, chętnie bym skosztował
Życzę smacznego i pozdrawiam ;)
Bardzo dziękuję za przemiłe słowa. Chyba jeszcze tak miłego komentarza nie dostałam;)
UsuńPięknie się prezentuje :) Monia, podziwiam Cię, że znajdujesz czas i chęci na tworzenie takich cudnych, pracochłonnych, warstwowych ciast :*
OdpowiedzUsuńKasiu powiem Ci, że bardzo mnie relaksują takie pracochłonne ciasta;) bardzo za miłe słowa!
Usuń