czwartek, 1 lipca 2021

Ryżowe ciastka z truskawkami ( bez białego cukru)

Dzień dobry:)

W te wakacje ustaliłyśmy z córciami, że przez te dwa najbliższe 2 miesiące nie bedziemy kupować " sklepowych " słodyczy i lodów. A że wszystkie jesteśmy słodkie amatorki to coś musimy mieć słodkiego. I dlatego pieczemy swoje ciastka i to są pierwsze z nich. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. A lody też robimy, blender nie wyrabia już z miksowaniem jogurtu z owocami 😉



160 g kleiku ryżowego 

115 g masła 

85 g mąki orkiszowej jasnej 

2 jajka 

2 łyżki proszku do pieczenia 

80 g erytrolu 

2-3 truskawki 


Do miski przesypać kleik, dodać mąkę, erytrol i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć je z suchymi składnikami. Dodać oba jajka i wyrobić jednolite ciasto. Wilgotnymi dłońmi uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Truskawki umyć i osuszyć, pokroić na plasterki. Na każdą kuleczkę ciasta ułożyć kawałek truskawki i lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut do ładnego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego:)






9 komentarzy:

  1. Jakie fajne ciacha, smaczne i zdrowe. Coś dla małych i dużych brzuszków, świetnie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję:) rzeczywiście wyszły bardzo smaczne i efektowne

      Usuń
  2. Uwielbiam ciastka z kleiku ryżowego. A te są wyjątkowe, bo z truskawkami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja szczerze mówiąc to dopiero drugi raz robiłam z kleik ryżowego ciastka, ale na pewno częściej będę robić. Bo szybko można przy nich się uwinąć i córciom też smakują.

      Usuń
  3. świetne ciasteczka, zawsze lubiłam takie ryżowe

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasteczka :) Częstuję się jednym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa propozycja, pochrupałabym takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń