Dzień dobry:)
W te wakacje ustaliłyśmy z córciami, że przez te dwa najbliższe 2 miesiące nie bedziemy kupować " sklepowych " słodyczy i lodów. A że wszystkie jesteśmy słodkie amatorki to coś musimy mieć słodkiego. I dlatego pieczemy swoje ciastka i to są pierwsze z nich. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. A lody też robimy, blender nie wyrabia już z miksowaniem jogurtu z owocami 😉
160 g kleiku ryżowego
115 g masła
85 g mąki orkiszowej jasnej
2 jajka
2 łyżki proszku do pieczenia
80 g erytrolu
2-3 truskawki
Do miski przesypać kleik, dodać mąkę, erytrol i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć je z suchymi składnikami. Dodać oba jajka i wyrobić jednolite ciasto. Wilgotnymi dłońmi uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Truskawki umyć i osuszyć, pokroić na plasterki. Na każdą kuleczkę ciasta ułożyć kawałek truskawki i lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut do ładnego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego:)
Jakie fajne ciacha, smaczne i zdrowe. Coś dla małych i dużych brzuszków, świetnie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:) rzeczywiście wyszły bardzo smaczne i efektowne
UsuńUwielbiam ciastka z kleiku ryżowego. A te są wyjątkowe, bo z truskawkami!
OdpowiedzUsuńJa szczerze mówiąc to dopiero drugi raz robiłam z kleik ryżowego ciastka, ale na pewno częściej będę robić. Bo szybko można przy nich się uwinąć i córciom też smakują.
Usuńświetne ciasteczka, zawsze lubiłam takie ryżowe
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńPyszne ciasteczka :) Częstuję się jednym :)
OdpowiedzUsuńIza bierz śmiało 😄
UsuńCiekawa propozycja, pochrupałabym takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń