Witajcie:)
I koniec tygodnia...na szczęście. U mnie do urlopu bardzo pracowity czas będzie, bo trzeba wykonać pracę tych osób, które są na urlopie więc na koniec roboczego tygodnia padam na twarz. Ale nie tak, żeby nie było deseru na weekend 😉dlatego proponuje dzisiaj proste, efektowne i niezbyt ciężkie mini torciki. Serdecznie polecam 🤗
Biszkopt:
2 jajka
2 łyżki mąki orkiszowej jasnej
4 łyżki erytrolu
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem jogurtowy:
400 g jogurtu naturalnego
1 banan
Sok z 1/2 cytryny
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki erytrolu
5-6 truskawek
Wierzch:
200 g śmietany 30%
1 łyżeczka kawy zbożowej czekoladowej
Owoce do dekoracji
Biszkopt:
Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać erytrol . Stale mieszając dodać po 1 żółtku i wymieszać do połączenia. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Blachę od piekarnika wyłożyć w połowie papierem do pieczenia i wylać ciasto. Rozsmarować jak na roladę. Piec w 180 stopniach około 11 minut. Wyjąć i ostudzić. Wykroić krążki wielkości rantów do deserów.
Krem jogurtowy:
Żelatynę namoczyć w wodzie i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i lekko ostudzić.
Do pojemnika blendera przełożyć jogurt, banana,sok z cytryny i erytrol. Zmiksować na gładko. Do żelatyny dodać odrobinę kremu i zahartować ją. Następnie wlać do kremu i chwilę jeszcze miksować do połączenia.
Wykonanie:
W płaskiej formie ułożyć ranty do deserów. Włożyć biszkopty a na wierzchu ułożyć kawałki truskawek. Delikatnie wylać krem na biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia.
Wierzch:
Śmietanę wymieszać z kawą zbożową i ubić na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć różę na każdą porcję torcika. Udekorować owocami i melasą.
Smacznego!
Bardzo mała i niewyraźna czcionka, mało widać, jedynie zdjęcia, co da się oglądnąć.
OdpowiedzUsuńDziękuję za informację. Dokonałam małych zmian, mam nadzieję, że będzie lepiej teraz widać. Pozdrawiam :)
UsuńTaki deserek z całą pewnością zjadłabym ze smakiem! :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością skorzystam z przepisu.
Pozdrawiam serdecznie!
Dziękuję, będzie mi bardzo miło:)
UsuńBajeczne stworzyłaś te deserki <3
OdpowiedzUsuńŚwietny i jaki pyszny skład - prawdziwe niebo dla podniebienia!
Bardzo dziękuję Kasiu:) lubię oglądać takie deserki w cukierni. I stwierdziłam, że spróbuje w domu takie zrobić. Są zdecydowanie tańsze i wiem ile cukru w nich jest. Czyli same korzyści, bo jeszcze frajda z przygotowania 😄
Usuńjak pięknie wyglądają
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa:)
UsuńJakie one cudne kochana :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko:)
UsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuńDiana Twój komentarz to prawdziwy zaszczyt!😀
UsuńPięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńWspaniale udekorowane!
OdpowiedzUsuńAleż cudnie wyczarowałaś te mini torciki :-)
OdpowiedzUsuńAle ładne te deserki 😊
OdpowiedzUsuńObłędne :)
OdpowiedzUsuń