piątek, 9 lipca 2021

Mini torciki jogurtowo- bananowe

Witajcie:)

I koniec tygodnia...na szczęście. U mnie do urlopu bardzo pracowity czas będzie, bo trzeba wykonać pracę tych osób, które są na urlopie więc na koniec roboczego tygodnia padam na twarz. Ale nie tak, żeby nie było deseru na weekend 😉dlatego proponuje dzisiaj proste, efektowne i niezbyt ciężkie mini torciki. Serdecznie polecam 🤗




Biszkopt:

2 jajka 

2 łyżki mąki orkiszowej jasnej 

4 łyżki erytrolu 

1 łyżka kakao 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Krem jogurtowy:

400 g jogurtu naturalnego 

1 banan 

Sok z 1/2 cytryny 

3 łyżeczki żelatyny 

3 łyżki erytrolu 

5-6 truskawek 

Wierzch:

200 g śmietany 30%

1 łyżeczka kawy zbożowej czekoladowej 

Owoce do dekoracji 


Biszkopt:

Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać erytrol . Stale mieszając dodać po 1 żółtku i wymieszać do połączenia. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Blachę od piekarnika wyłożyć w połowie papierem do pieczenia i wylać ciasto. Rozsmarować jak na roladę. Piec w 180 stopniach około 11 minut. Wyjąć i ostudzić. Wykroić krążki wielkości rantów do deserów. 

Krem jogurtowy:

Żelatynę namoczyć w wodzie i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i lekko ostudzić. 

Do pojemnika blendera przełożyć jogurt, banana,sok z cytryny  i erytrol. Zmiksować na gładko. Do żelatyny dodać odrobinę kremu i zahartować ją. Następnie wlać do kremu i chwilę jeszcze miksować do połączenia. 

Wykonanie:

W płaskiej formie ułożyć ranty do deserów. Włożyć biszkopty a na wierzchu ułożyć kawałki truskawek. Delikatnie wylać krem na biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia. 

Wierzch:

Śmietanę wymieszać z kawą zbożową i ubić na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć różę na każdą porcję torcika. Udekorować owocami i melasą. 

Smacznego!






17 komentarzy:

  1. Bardzo mała i niewyraźna czcionka, mało widać, jedynie zdjęcia, co da się oglądnąć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za informację. Dokonałam małych zmian, mam nadzieję, że będzie lepiej teraz widać. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Taki deserek z całą pewnością zjadłabym ze smakiem! :)
    Z pewnością skorzystam z przepisu.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajeczne stworzyłaś te deserki <3
    Świetny i jaki pyszny skład - prawdziwe niebo dla podniebienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Kasiu:) lubię oglądać takie deserki w cukierni. I stwierdziłam, że spróbuje w domu takie zrobić. Są zdecydowanie tańsze i wiem ile cukru w nich jest. Czyli same korzyści, bo jeszcze frajda z przygotowania 😄

      Usuń
  4. Ależ cudnie wyczarowałaś te mini torciki :-)

    OdpowiedzUsuń