niedziela, 18 lipca 2021

Grillowane kieszonki drobiowe ze szparagami

Dzień dobry:)

Zapraszam dzisiaj na propozycje mięsną, wszak nie samym słodkim człowiek żyje 😉. Dzisiaj lekka propozycja na faszerowanego fileta z kurczaka. Początkowo obawiałam się czy tak przygotowane mięso nie będzie surowe w środku, ale wystarczy chwilę dłużej potrzymać go na grillu i wszystko jest w porządku. Serdecznie zapraszam:)




2 piersi z kurczaka 

2 zielone szparagi 

8 cm pora 

2 łyżki natki 

2 łyżki oleju 

30 g tartej mozzarelli 

1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 

1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka po staropolsku 

Sól pieprz do smaku 

1 łyżeczka oleju 


Obie przyprawy do kurczaka wraz z solą,pieprzem i olejem wymieszać na pastę. Mięso umyć i osuszyć. Naciąć z boku tworząc kieszonkę. Przygotowaną pastą zamarynować mięso, odłożyć na godzinę do lodówki. 

Por i szparagi pokroić drobno ( szparagi obrać i odkroić zdrewniałe końce). Olej rozgrzać i wrzucić por. Po 2 minutach dodać kawałki szparagów i smażyć 2 minuty. Następnie dodać 1/2 szklanki wody i dusić całość. W razie konieczności dodać wodę, doprawić solą. Zdjąć z ognia i ostudzić. Następnie przełożyć na deskę, dodać natkę i całość posiekać. Dodać ser i pieprz. Wymieszać. Nadzienie włożyć do kieszonek drobiowych. Spiąć wykłaczkami. Grill lub patelnię rozgrzać i ułożyć mięso. Piec około 18-20 minut często obracając, aby mięso nie przywarło. 

Przed podaniem wyjąć wykałaczki. 

Smacznego!







21 komentarzy:

  1. Pyszne połączenie, filet z kurczaka akurat uwielbiamy pod każdą postacią, a tak pysznie nadziany zapewne szybko znika :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny obiadek kochana. Moje smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam szparagi, więc chętnie wypróbuję Twój przepis :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam serdecznie ♡
    Mmmm wygląda cudownie :) Bardzo apetyczny wpis! Super przepis :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję:) i również serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
  5. super pomysł! bardzo apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie cudowne! Wyborne! <3
    Wspaniały przepis <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale to pomysłowe! Zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna propozycja na obiad :)

    OdpowiedzUsuń