Dosłownie godzinę temu wyjęłam te cudeńka. Miałam poczekać z wpisem na chłodniejszy czas,ale tak wspaniale wyszły mi te drożdżówki, że musiałam się pochwalić nimi. Oprócz tego,że wyglądają uroczo to doskonale smakują. Posmak sezamków jest delikatny, ale wyczuwalny. Moja młodsza córcia, która nie jest taką fanką drożdżowek jak ja zjadła całą i stwierdziła, że są naprawdę dobre. To chyba musi coś znaczyć 😃 na weekend zapowiadają deszcze to może ukoicie swoje dusze wyrabianiem ciasta drożdżowego? Ja uwielbiam ten proces. Polecam z całego serca. Wbrew pozorom nie są trudne do wykonania, a ja jeszcze wstawiłam zdjęcia z etapów wykonania bułeczek. Zapraszam 😀
Ciasto:
500 g mąki
2 jajka
40 g cukru
1 opakowania drożdży instant
80 g miękkiego masła
Ok. 150 ml mleka
Szczypta soli
Serek sezamkowy:
200 g serka homogenizowanego naturalnego
1 małe opakowanie sezamków
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 jajka
Jabłka:
2 jabłka
2 łyżki erytrolu
Sok z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
1/2 jajka
Ciasto:
Do miski przełożyć mąkę, drożdże, cukier i sól. Wymieszać. Dodać jajka i znowu wymieszać. Wlać letnie mleko i wyrabiać ciasto. Po 2 minutach dodać miękkie masło i wyrabiać ciasto 10 minut. Odłożyć do miski, zakryć folią spożywczą i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Serek:
Serek wyjąć z lodówki, aby się ogrzał. Sezamki zmielić w blenderze z ostrzami . Dodać do serka wraz z mąką. Ostatnie jajko wbić do małej miseczki i roztrzepać. Połowę wlać do serka ( resztę zostawić do posmarowania z wierzchu). Wszystkie składniki wymieszać dokładnie.
Jabłka:
Owoce umyć, osuszyć i obrać. Pokroić w drobną kostkę, przełożyć do rondelka i skropić sokiem z cytryny. Dodać erytrol i wymieszać. Postawić na mały ogień i dusić,aż jabłka będą miękkie. Zdjąć i ostudzić.
Wykonanie:
Ciasto podzielić na pół. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt, który pokroić na mniejsze prostokąty. W taki sposób:
Ja jestem wielka fanką ciasta drożdżowego, więc porywam jedną, albo nawet i dwie :)
OdpowiedzUsuńKasiu częstuj się 😃
UsuńJa też uwielbiam drożdżówki ❤ Twoje z sezamkowym serkiem muszą być pyszne 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu:)
UsuńCiasto drożdżowe kocham ponad wszystko :-)A jeszcze tak pysznie nadziane to już w ogóle smakuś :-)P. S. jeśli dziecko chwali to muszą być pyszne, wiem coś o tym jako mama małego smyka :-)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię ciasto drożdżowe. Wyrabianie, pieczenie i jedzenie ma w sobie coś kojącego.
Usuńświetne drożdżówki
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :)
OdpowiedzUsuń