niedziela, 2 listopada 2025

Zupa pomidorowa w wersji zero waste

Dzień dobry 🙂 

Zapraszam na pierwszy przepis w nowym miesiącu. Tym razem na stół wjeżdża zupa pomidorowa, ale nie byle jaka, tylko na świeżych pomidorach. Kupiłam ostatnio za dużo pomidorów i żeby mi się nie zmarnowały, to przerobiłam je na zupę. Córkom nie powiedziałam w jaki sposób przygotowałam tą zupę i zajadały aż miło 😁 wyszła pyszna zupa i nic nie zmarnowałam 💪 

Udanego tygodnia i całego listopada 🍄🍄🍄



4 średnie pomidory malinowe 

1,2 litra rosołu 

1 łyżeczka masła 

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 

3 łyżki śmietany kremówki 

2 łyżki sosu sojowego 

Ulubiony makaron 


Pomidory umyć, osuszyć. Następnie naciąć na krzyż i zalać wrzątkiem. Po około 5 minutach zdając skórkę i przekroić pomidory na 3-4 kawałki. Przełożyć do miski, zblendować i przetrzeć przez sito.

Do garnka przełożyć masło, roztopić. Dodać mus pomidorowy i stale mieszając doprowadzić do zagotowania. Gdy to nastąpi, dodać koncentrat i dokładnie wymieszać. Gdy masa znowu zawrze dodać rosół i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować całość 15 minut. Zdjąć z ognia, dodać sos sojowy. Zamieszać. Dodać śmietanę i wymieszać po raz ostatni. Podawać z ulubionym makaronem. Smacznego.







12 komentarzy:

  1. Też ostatnio taką zupę zrobiłam, bo jeszcze dostałam od znajomego. Część zjedliśmy na kanapki, z części zrobiłam przecier a z reszty zupę, dodałam jeszcze ugotowaną fasolkę szparagową i paprykę, bo też miałam w nadmiarze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej pomidorówki jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa ze świeżych pomidorów jest najlepsza. Twoja wersja wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam zupę pomidorową. Nie dodaję u siebie śmietany, ale to kwestia osobista :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej jaka to różnica pomiędzy pomidorami a gotowym przecierem
    Lubię pomidorową ale robię beż śmietany,miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie. Ja używam swoich pomidorów, zamkniętych w słoikach. Bardzo to wygodne. Pozdrawiam Moniczko:):):)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam zupę pomidorową tylko z mniejszą ilością tłuszczu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka ♥ W zeszłym roku zrobiłam prawie sto słoików z pomidorami, tyle ich było :) Używam ich do pomidorowej włąsnie lun na sosy :) Smacznego ♥

    OdpowiedzUsuń
  9. Zupa wygląda pysznie. Taka ze świeżych pomidorów smakuje naprawdę wyjątkowo 🧡.
    Dobrego tygodnia! 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda jak z wypasionej restauracji... Ze świeżych jest inna, a też pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  11. Taka pomidorowa na pomidorach zamiast koncentratu to pychota :) Pięknie podana na pięknym talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super, moja mama tak jeszcze przygotowuje zupę bo nie lubi tych całych koncentratów pomidorowych :)

    OdpowiedzUsuń