środa, 12 listopada 2025

Mini burgerki drobiowe ( grillowane)

Dzień dobry 🙂 

My już po wyjeździe. Był bardzo udany, pogoda dopisała, szczególnie w sobotę gdy było bardzo słonecznie. Niedziela i poniedziałek nie było aż tak pięknie, ale nie padało a to już ogromny sukces przy takim pobycie. Teraz już powoli można myśleć o grudniu i działaniach z nim związanych. Ja wczoraj po powrocie popołudniu nastawiłam ciasto na piernik długodojrzewajacy. Niejako zaczynam już odliczanie do świąt ,bo dziś po pracy będę układać grafik co mam do zrobienia przed świętami 😉

Ale nim nadejdą święta trzeba coś dobrego przekąsić. I ja mam dla Was pomysł na małe drobiowe burgerki. My we trzy zjadlyśmy na kolację więc ta porcja była ok, ale gdyby z nami był mąż to potrzebna by była większa porcja 🤣 takie burgery są fajną opcją także na imprezę,za dwa tygodnie Andrzejki, więc zapiszcie sobie pomysł. Serdecznie polecam 🙂

Udanej środy 😘 


Burgerki:
250 g piersi z kurczaka 
100 g wędzonego boczku 
2 suche kromki chleba tostowego pełnoziarnistego 
Sól, pieprz, papryka słodka mielona i majeranek do smaku

Dodatkowo:
8 mini bułeczek do burgerów 
Garść świeżego szpinaku baby 
1 łyżka masła 
Pomidor 
Ogórek zielony 
Ser żółty 
2 łyżki ketchup łagodnego 
1 łyżka słodkiego sosu chili 


Mięso umyć, osuszyć i zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Do zmielenia dać także boczek i na koniec chleb tostowy.

Doprawić do smaku wszystkimi przyprawami i wymieszać dokładnie na jednolitą masę.

Podzielić na 8 części i uformować nieduże kotleciki.

Grill w piekarniku rozgrzać do 220 st i piec mięso około 15 minut, przynajmniej raz obrócić.

Składanie:

Bułki przekroić, posmarować cienko masłem i wstawić do piekarnika na około 2-3 minuty,do ładnego zrumieniania.

Ułożyć na jednej z bułek ulubione dodatki, dać kotlet i ser. Polać ketchupem wymieszanym z sosem chili. Podawać od razu. Smacznego.









1 komentarz: