Dzień dobry 🙂
Wiecie jak lubię piec pieczywo. W zeszły wtorek nastawiłam zakwas, ale niestety zepsuł się i trzeba było go wyrzucić. Wczoraj nastawiłam więc kolejny i proszę o trzymanie kciuków, aby tym razem się udał. Ale fakt że nie mam zakwasu nie może być przeszkodą aby upiec jakieś pieczywko. Moje dziewczyny są bardzo bułeczkowe, więc takie pieczywo piekę najczęściej. Ale nie byłabym sobą gdybym raz na jakiś czas zrobiła coś inaczej. I tym razem postawiłam na inny kształt bułeczek i podkręciłam smak oliwą. Bułki wyszły bardzo smakowite i całkiem urocze. A Wam jak się podobają? Ja jak zwykle przygotowałam bułki wieczorem i upiekłam je rano. Ale można zrobić w tradycyjny sposób. Serdecznie polecam 😍
Udanego tygodnia Wam życzę 😘 u mnie trochę szalony tydzień w pracy będzie.
600 g mąki pszennej typ 750
Ok. 350 ml wody
1 opakowanie drożdży instant
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
Do miski przełożyć mąki, sól,cukier oraz drożdże. Wymieszać.
Następnie dodać wodę i wyrabiać hakiem robota przez 5 minut. Dodać oliwę z oliwek i wyrabiać kolejne 3 minuty.
Ciasto podzielić na 10 równych części,u mnie po 100 g. Każdą porcję podzielić na 3 kawałki,z których uformować wałeczki o długości około 10 cm. Zapleść warkocz. Postąpić w ten sam sposób do wyczerpania ciasta.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na całą noc.
Kolejnego ranka wyjąć bułki z lodówki i zostawić na około 30-45 minut.
Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec około 15-18 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.




Myślałam, że to chałka ;D To fakt, zakwas potrafi płatać figle i czasami trzeba się obejść smakiem :/
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Angelika