Dzień dobry 🙂
Dziś zapraszam na iście niedzielny obiadek! Czyli faszerowane mięsko. W naszym domu piersi z kurczaka stanowią 80 % mięsnych obiadów. Tym razem dodałam do niego brokuła. Brokuł to w naszym kraju warzywo dostępne cały rok. Można wykorzystać świeżego ale świetnie nadadzą się mrożone różyczki. Trzeba tylko odmrozić warzywo a patelnia zajmie się resztą. Obiad prosty, smaczny i do tego bardzo cieszy oko,zgodzicie się ze mną? Serdecznie polecam i udanej i spokojnej niedzieli Wam życzę 😘
W średniej wielkości piersi z kurczaka
150 g brokuła
3 gałązki bazylii
1 łyżeczka masła
30 g sera żółtego
po 1/4 łyżeczki soli, pieprzu i czosnku granulowanego
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
3 łyżki oleju
Brokuły drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić brokuły. Po minucie dodać 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.
Przełożyć do miski, dodać posiekaną bazylię, sól i pieprz oraz starty ser, dokładnie wymieszać.
Mięso umyć, osuszyć i rozbić, ale ostrożnie aby nie podziurawić mięsa.
Nałożyć farsz i zwinąć roladki ( w razie konieczności spiąć wykałaczkami.
Jajko roztrzepać i maczać roladki, następnie panierować w bułce tartej.
Olej rozgrzać i z każdej strony zrumienić pakiecik. Następnie przełożyć do wiatropieca i dokończyć w nim przygotowanie roladek, aby mięso dobrze " doszło" w środku. Smacznego.




Oj jadlabym! Jesteś świetną kucharką! Buziaki ♥️
OdpowiedzUsuńOj jadlabym! Jesteś świetną kucharką! Buziaki ♥️
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają i na pewno smakują świetnie. Danie, które moja rodzinka na pewno polubi.
OdpowiedzUsuń