niedziela, 23 listopada 2025

Kurczaczkowe roladki z brokułami

Dzień dobry 🙂 

Dziś zapraszam na iście niedzielny obiadek! Czyli faszerowane mięsko. W naszym domu piersi z kurczaka stanowią 80 % mięsnych obiadów. Tym razem dodałam do niego brokuła. Brokuł to w naszym kraju warzywo dostępne cały rok. Można wykorzystać świeżego ale świetnie nadadzą się mrożone różyczki. Trzeba tylko odmrozić warzywo a patelnia zajmie się resztą. Obiad prosty, smaczny i do tego bardzo cieszy oko,zgodzicie się ze mną? Serdecznie polecam i udanej i spokojnej niedzieli Wam życzę 😘 




W średniej wielkości piersi z kurczaka 

150 g brokuła 

3 gałązki bazylii 

1 łyżeczka masła 

30 g sera żółtego 

po 1/4 łyżeczki soli, pieprzu i czosnku granulowanego 

1 jajko 

1/2 szklanki bułki tartej 

3 łyżki oleju 


Brokuły drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić brokuły. Po minucie dodać 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia. 

Przełożyć do miski, dodać posiekaną bazylię, sól i pieprz oraz starty ser, dokładnie wymieszać.

Mięso umyć, osuszyć i rozbić, ale ostrożnie aby nie podziurawić mięsa. 

Nałożyć farsz i zwinąć roladki ( w razie konieczności spiąć wykałaczkami. 

Jajko roztrzepać i maczać roladki, następnie panierować w bułce tartej.

Olej rozgrzać i z każdej strony zrumienić pakiecik. Następnie przełożyć do wiatropieca i dokończyć w nim przygotowanie roladek, aby mięso dobrze " doszło" w środku. Smacznego.







4 komentarze:

  1. Oj jadlabym! Jesteś świetną kucharką! Buziaki ♥️

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj jadlabym! Jesteś świetną kucharką! Buziaki ♥️

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wyglądają i na pewno smakują świetnie. Danie, które moja rodzinka na pewno polubi.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie roladki. Mniam mniam.

    OdpowiedzUsuń