Dzień dobry 🙂
Zapraszam na pierwszy przepis w nowym miesiącu. Tym razem na stół wjeżdża zupa pomidorowa, ale nie byle jaka, tylko na świeżych pomidorach. Kupiłam ostatnio za dużo pomidorów i żeby mi się nie zmarnowały, to przerobiłam je na zupę. Córkom nie powiedziałam w jaki sposób przygotowałam tą zupę i zajadały aż miło 😁 wyszła pyszna zupa i nic nie zmarnowałam 💪
Udanego tygodnia i całego listopada 🍄🍄🍄
4 średnie pomidory malinowe
1,2 litra rosołu
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżki śmietany kremówki
2 łyżki sosu sojowego
Ulubiony makaron
Pomidory umyć, osuszyć. Następnie naciąć na krzyż i zalać wrzątkiem. Po około 5 minutach zdając skórkę i przekroić pomidory na 3-4 kawałki. Przełożyć do miski, zblendować i przetrzeć przez sito.
Do garnka przełożyć masło, roztopić. Dodać mus pomidorowy i stale mieszając doprowadzić do zagotowania. Gdy to nastąpi, dodać koncentrat i dokładnie wymieszać. Gdy masa znowu zawrze dodać rosół i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować całość 15 minut. Zdjąć z ognia, dodać sos sojowy. Zamieszać. Dodać śmietanę i wymieszać po raz ostatni. Podawać z ulubionym makaronem. Smacznego.




Też ostatnio taką zupę zrobiłam, bo jeszcze dostałam od znajomego. Część zjedliśmy na kanapki, z części zrobiłam przecier a z reszty zupę, dodałam jeszcze ugotowaną fasolkę szparagową i paprykę, bo też miałam w nadmiarze.
OdpowiedzUsuńTakiej pomidorówki jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńZupa ze świeżych pomidorów jest najlepsza. Twoja wersja wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń