środa, 19 listopada 2025

Zupa grochowa na całym grochu

Dzień dobry 🙂 

No i zrobiło się zimno. A nic tak nie rozgrzewa jak talerz gorącej zupy. Tym razem postawiłam na grochówkę, ale dla odmiany z całym grochem. I muszę przyznać, że w takiej wersji bardziej mi smakuje. Zupa nie jest papkowata jak w przypadku połówek grochu. Chyba że tylko mnie wychodzi taka papka? 🤔 dajcie proszę znać w komentarzach. Dla podkręcenia smaku ugotowałam na kościach schabowych. A Wy lubicie takie zupy? Serdecznie zapraszam na przepis 🙂



200 g całego grochu 

315 g kości schabowych 

1 duża marchewka 

1 pietruszka 

1 cebula 

1 łyżka smalcu ze skwarkami 

180 g kiełbasy wędzonej 

4 ziemniaki 

2 liście laurowe 

3 ziela angielskie 

3 litry wody 

1,5 łyżeczki soli 

2 łyżki sosu sojowego 

2 łyżki mąki 

2 łyżki majeranku 



Groch zalać wodą tak aby była 2 cm ponad groch i zostawić na 10 godzin do namoczenia.

Następnego dnia odcedzić groch.

Do dużego garnka przełożyć kość ze schabu, zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień i zbierać burzowiny które będę się pojawić. Gdy to nastąpi, dodać groch, ziele oraz liść laurowy i ponownie zagotować. I gotować przez 15 minut

W międzyczasie cebulę i kiełbasę pokroić w małą kostkę i przesmażyć na smalcu.

Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pietruszkę pokroić w kostkę a ziemniaki na frytki.

W garnka wyjąć kość schabowa a dodać zawartość patelni i wszystkie warzywa. Doprawić solą i gotować do miękkości składników.

W średniej wielkości słoiku umieścić mąkę, dodać 1 szklankę wody oraz sos sojowy i dokładnie wymieszać potrząsając zakręconym słoikiem. Dodać do zupy i ponownie zagotować. Gotować jeszcze 5 minut, po czym dość majeranek i podawać gorącą zupę. Smacznego.







3 komentarze: