Dzień dobry 🙂
Zainspirowana Helenką z bloga Moje Walijskie Pichcenie, upiekłam sernik na bazie serków homogenizowanych. Do tej pory ten rodzaj serka używałam tylko do sernika na zimno,bo okazuje się błędem bo pieczony też wychodzi piękne i pysznie. Ja przygotowałam taką większą porcję bo zabrałam do pracy i wszystkim bardzo smakowało. Mnie także,😉
Serdecznie zapraszam na przepis i udanego weekendu Wam życzę 😘
Spód:
150 g mąki pszennej
70 g mąki krupczatki
20 g kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
80 g masła ( miękkiego)
2 żółtka rozm M
50 g drobnego cukru
Masa serowa:
1 kg serka homogenizowanego naturalnego
130 g cukru
2 opakowania budyniu śmietanowego ( po 40 g każdy bez cukru)
80 g roztopionego masła
3 jajka rozm L
60 g porzeczek czerwonych
100 g borówek
Kruszonka:
50 g masła
50 g drobnego cukru
100 g masła
Forma: 23*26 cm
Spód:
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i wylepić nim dno formy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i podpiec przez 12 minut. Wyjąć i ostudzić.
Masa serowa:
Serek i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski przełożyć serek, cukier oraz jajka. Dokładnie wymieszać. Dodać masło i budynie i ponownie wymieszać.
Przelać na spód. Ułożyć umyte i suche owoce.
Kruszonka:
Do pojemnika blendera z ostrzami przeoczyć składniki na kruszonkę i kilka razy pulsacyjnie rozdrobnić. Obficie posypać ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec 70 minut.
Następnie studzić w zamkniętym piekarniku przez 30 minut,a potem kolejne 30 minut w uchylonym piekarniku. Po tym czasie zostawić na blacie do całkowitego ostygnięcia a potem wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego.
Uwielbiam serniki, więc i ten na pewno bym mi smakował :)
OdpowiedzUsuńOmom omom ależ pysznie wygląda ten serniczek!♥️ Serdeczności 🙂
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Na pewno go wypróbuję.
OdpowiedzUsuńCzesc Monia :) Ależ to brzmi jak sernikowe niebo 😍🍰
OdpowiedzUsuńSerki homogenizowane w wersji pieczonej? No kto by pomyślał! A tu proszę – przepis jak złoto i do tego te porzeczki z borówkami… lato zamknięte w cieście 🫐🍒☀️
Totalnie kupiło mnie to zdanie: „wzięłam do pracy i wszystkim smakowało” – no wiadomo, domowe ciasto w biurze to waluta lepsza niż podwyżka 😄
Zapisuję przepis, bo to wygląda jak coś, co znika zanim zdążysz powiedzieć „kruszonka” 🙈
Dzięki za inspirację i smacznego weekendu!
Kusisz kochana, a ja na diecie. Uwielbiam sernik w każdej postaci.
OdpowiedzUsuńTeż ostatnio zrobiłam sernik z serków homogenizowanych, ale w przepisie było jeszcze mascarpone, rozpuszczona biała czekolada i orzechy :)
OdpowiedzUsuńdaj mnie na wynos:D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ,jeszcze z serków homogenizowanych nie piekłam, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNoooo, wygląda rewelacyjnie. I jestem przekonana, że wspaniale smakuje, bo patrząc na Twoje zdjęcia dostałam ślinotoku. Monia!!! Tworzysz cuda, jesteś dla mnie mistrzem nad mistrzami i jednocześnie niesamowitą inspiracją!!! Uściski!!!
OdpowiedzUsuńAle apetyczne to Twoje ciacho! Chętnie bym się nim poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńzapowiada się przepysznie - musze wypróbować ten przepis
OdpowiedzUsuń