sobota, 27 kwietnia 2024

Orkiszowe ciastka z czekoladą i orzechami

Dzień dobry 🙂 

Dziś przepis - rozpusta czyli ciastka na bogato. Ale mimo wszystko w mniej kalorycznej wersji. Pewnie w to nie uwierzycie w ciągu tych dwóch miesięcy tylko jednego dnia jadłam kupne słodycze, było to na wycieczce po Malborku. I dlatego aby takie sytuacje się nie powtarzały od czasu do czasu przygotowuję sobie chudszą wersję słodkości. Wykonanie proste,szybkie i jest kontrola nad tym co jemy. W puszce wytrzymają dwa tygodnie. Skusicie się?

Udanego weekendu 🥰 


 

200 g mąki  orkiszowej jasnej

100 g erytrolu zmielonego na puder

20 g czekolady gorzkiej

20 g orzechów włoskich łuskanych

55 g białka

55 g masła roślinnego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2-3 łyżki wody



Orzechy zmielić w młynku do kawy. Czekoladę drobno posiekać, albo także zmielić.

Masło rozpuścić i  lekko ostudzić.

Do miski przełożyć mąkę, dodać erytrol oraz proszek do pieczenia. Wymieszać.

Dodać białko, masło oraz czekoladę i orzechy. Wymieszać . Gdyby mieszanie było utrudnione dodać wodę.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać łyżką ciasto, tworząc ciastko. 

Piec w 180 st z termoobiegiem około 13 -15 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.

10 szt po około 118 kcal.

Smacznego.








37 komentarzy:

  1. Pojadłabym sobie takich ciastek, pojadłabym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj kusisz...Ślicznie wyglądają te różowe jabłuszka na stole. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka prezentują się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. O i to jest coś dla mnie. Dziękuję 💓

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne są i zapewne smaczne, mam nadzieję że erytrol da się zastąpić cukrem Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno są to pyszne ciastka. Lubię i czekoladę i orzechy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Super! Wyglądają jak babeczki i są tak apetyczne, że raczej na jednym ciasteczku trudno byłoby poprzestać:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnio czytałam o właściwościach mąki orkiszowej i proszę bardzo na jaki przepis wpadłam! Koniecznie do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasteczka wyglądają pysznie, super dodatek do kawki :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i również serdecznie pozdrawiam 😘

      Usuń
  11. Te ciasteczka wyglądają wspaniale, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie domowe ciasteczka to idealne i zdrowe zastępstwo kupnych słodyczy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Looks so great with those walnuts! My favorite!

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne do kawki i aby zebrać ze sobą do pracy :) idealny zamiennik innych słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie do pracy w rejon zabierałam te ciacha 😀

      Usuń
  15. Wyglądają wspaniale! Co swoje wypieki, to swoje :)

    OdpowiedzUsuń