Dzień dobry:)
Sezon na śliwki w pełni,to należy godnie go wykorzystać. Znacie mnie i wiecie że uwielbiam drożdżowe ciasto, dlatego wersja ze śliwkami to absolutny mus aby je przygotować. Takie ciasto umili z pewnością dzień chociaż ostatnia pogoda to raczej skłania do przygotowywania domowych lodów, ale ja zawsze działam trochę na przekór. Dlatego zamiast lodów pyszne domowe drożdżowe a do tego herbatka z owoców leśnych i dzień po kiepskiej dniówce czy szkole uratowany 😀 serdecznie zapraszam do piekarników 🤗
250 g mąki pszennej
300 g mąki ryżowej
250 ml mleka
85 g cukru
2 jajka
1 opakowanie drożdży instant
95 g miękkiego masła
Szczypta soli
Szczypta cynamonu
8-9 dużych śliwek
Kruszonka:
30 g masła
40 g mąki ryżowej
40 g cukru pudru
Tortownica 22 cm
Mleko delikatnie podgrzać.
Do dużej miski przełożyć obie mąki, dodać cukier, drożdże oraz przyprawy. Wymieszać.
Do osobnej miseczki wbić jajka i dokładnie roztrzepać, dodać do miski z suchymi składnikami. Wymieszać. Stopniowe dodawać mleko i zacząć wyrabiać ciasto. Gdy zbije się w kulę dodawać po odrobinie masła i wyrabiać do jego wchłonięcia.
Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do podwójnego wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować śliwki i kruszonkę.
Owoce umyć i pozbawić pestek.
W małej miseczce wymieszać mąkę z cukrem, dodać masło i rozetrzeć w palcach na piasek.
Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką. Przełożyć ciasto i ułożyć śliwki rozcięciem do góry. Posypać obficie kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 at i piec około 35-40 minut do ładnego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.
Ale smakowicie wygląda, uwielbiamy takie drożdżowe placki :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś apetytu! Przydałoby mi się takie ciacho jako przerywnik w pracy :)
OdpowiedzUsuńJak pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńAle bajecznie wygląda! 😍
OdpowiedzUsuńTeraz do szczęścia brakuje mi tylko kawałka tego ciasta :D
Pozdrawiam ciepło :)
Jakie puszyste ciasto!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, a na dodatek Ci powiem kochana, że robisz piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, a ja ostatnio robiłam śliwki pod cynamonowo-owsianą kruszonką. ;)
OdpowiedzUsuńjak pięknie wyrósł!
OdpowiedzUsuńChętnie zjadła bym kawałek Twojego ciasta. Wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie :) ciekawi mnie dodatek mąki ryżowej, nigdy tak nie robiłam z ciastem drożdżowym :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Uwielbiam takie połączenie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam bardzo ciasta drożdżowe z owocami i kruszonką. To coś, co ja lubię z wyrobów cukierniczych i ten zapach oraz smak ciasta 😊 Doskonała robota 👍🙂
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko i słonecznie 🤗😘💖
Patryk
Wspaniały drożdżowiec :D
OdpowiedzUsuńSmacznie u Ciebie kochana, jak zawsze😊
OdpowiedzUsuń