środa, 27 września 2023

Muffinki z jagodami ( ciasto na śmietanie)

Dzień dobry:)

A gdyby tak jagodzianki w prostszej i szybszej wersji? Czemu by nie? To polecam muffinki z jagodami. Moja starsza córka podpowiedziała mi, że te muffinki kojarzą się jej z jagodziankami. I w sumie coś w tym jest. Można cieszyć się tymi kultowymi bułeczkami w trochę innej wersji. A Wam jak się podoba ten pomysł? Serdecznie zapraszam 🙂


180 g śmietany 12% w temperaturze pokojowej

190 g mąki

100 g erytrolu

60 g cukru

100 g masła roślinnego w temperaturze pokojowej

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

130 g mrożonych jagód

1 łyżka mąki

1 łyżka cukru


Erytrol oraz cukier zmielić w młynki do kawy i dodać do masła.

Utrzeć na jasnym, puszysty krem. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować do jego wchłonięcia. 

Wlać śmietanę i zmiksować. Na konie przesiać mąkę z proszkiem do i wymieszać do połączenia.

Do miseczki przełożyć jagody, dodać mąkę i cukier i wymieszać. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.

Foremki silikonowe do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć po czubatej łyżce ciasta. 

Piekarnik rozgrzać do 180 st z termoobiegiem i piec około 25 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.







8 komentarzy:

  1. Ależ pyszne maleństwa :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam borówki, więc to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham jeść takie cudeńka :) Niestety, bo moja szafa z ubraniami potem tego nie lubi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste, smaczne i szybkie do przygotowania muffinki. Smakowicie wyglądają. Dzięki serdecznie za podzielenie się z nami tym przepisem kulinarnym 🤗

    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha 😘🥰💝
    Patryk

    OdpowiedzUsuń