Dzień dobry:)
Dziś dzielę się z Wami na pomysł ciut pracochłonny ale jednocześnie tak smakowity,że warto zakasać rękawy. A mowa o domowych hamburgerach z domowymi bułkami i kotletami. Są tak smakowite, że te z sieciówki mogą się schować. Ja wspomniałam potrzeba trochę czasu do ich przygotowania, dlatego zdecydowanie jest to przepis na wolny dzień. U nas pojawia się raz na 3-4 tygodnie. Dzięki samodzielnemu przygotowaniu wiemy co jemy i jednocześnie koszt jest przynajmniej o połowę mniejszy. Myślę że dostatecznie zareklamowałam swój produkt więc zapraszam do lektury przepisu. Na koniec jeszcze wspomnę, że moje córki bardzo zasmakowały w tych burgerach więc już nie ciągną wiadomo gdzie 😁
Bułki:
600 g mąki
1,5 opakowanie drożdży
125 ml mleka
200 ml wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
50 g masła
3 łyżki sezamu
1 jajko
Burgery:
700 g mięsa z szynki
3 łyżki bułki tartej
Sól,pieprz do smaku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
Sos:
3 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki musztardy
1,5 łyżki majonez lekkiego
Dodatkowo:
Pomidor
Ogórki kiszone
Sałata rzymska
Rukola
Bułki:
Do dużej miski przełożyć mąkę, cukier, sól oraz drożdże. Wymieszać. Wbić jajko.
W szklance wymieszać mleko z wodą i stopniowo wlewać do miski i wyrabiać ciasto- najlepiej mikserem ( ręcznie też da radę trzeba tylko trochę cierpliwości). Następnie po łyżeczce dodawać masło i nadal miksować. Gdy po ostatnim dodaniu masła ciasto ponownie zbije się w całości, wyjąć na blat i wyrabiać jeszcze 5 minut dłońmi. Przełożyć do miski i pod przykryciem zostawić do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto podzielić na 10 porcji i uformować okrągłe bułeczki, obsypać sezamem.
Bułeczki kłaść na blasze wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Zostawić na 20 minut.
Piec w 180 st piekarnik góra-dół około 20 minut do ładnego rumianego koloru. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Burgery:
Mięso zmielić w maszynce do mięsa lub kupić chude mięsa mielone z szynki. Dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Następnie stopniach dodawać bułkę tartą i mieszać aż masa będzie jednolita i kleista.
Podzielić na 10 porcji i uformować burgery. Smażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką na rumiany kolor.
Sos:
W miseczce wymieszać dokładnie wszystko składniki sosu.
Wykonanie:
Bułki rozkroić, posmarowania obie połówki sosem. Na dolnej połówce ułożyć sałatę rzymską, ułożyć kotlet, następnie ułożyć plasterki ogórka, pomidora oraz ser żółty. Na koniec dodać rukolę i drugą połówkę bułki. Podawać od razu. Smacznego.
To fajna opcja na weekendowe jedzonko.
OdpowiedzUsuńFajna propozycja. Na pewno zdrowsza, niż burgery pewnej firmy :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie i przynajmniej wiadomo, co się je (żadnej chemii).
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo smakowicie wyglądały ;)
OdpowiedzUsuńMonia u ciebie jak zawsze pysznie ♥️🙂
OdpowiedzUsuńTakiego spokojnie bym zjadła... wygląda doskonale :)
OdpowiedzUsuńBardzo wspaniałe burgery 🍔👍😍 Ja również od czasu do czasu robię burgery domowej wersji.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko i od serca 😊🤗💖
Patryk
Domowe jedzonko zawsze lepiej smakuje i jest zdrowsze!
OdpowiedzUsuńBurgery prezentują się bardzo smakowicie :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńLubię piec domowy chleb i bułki :) Burgery domowe dla mnie najlepsze i bardzo lubię wersję z serem hallumi :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry! To naprawdę fantastycznie, że dzielisz się swoim przepisem na domowe burgery z domowymi bułkami i kotletami. Brzmi to naprawdę przepysznie i widać, że wkładasz w to dużo serca. To prawda, że samodzielne przygotowanie potraw daje kontrolę nad tym, co jemy, i często smakuje o wiele lepiej niż gotowe dania z sieciówki. Twoje córki mają szczęście, że mogą cieszyć się takimi pysznościami. Dziękuję za podzielenie się tym przepisem i zachęcam do dalszego dzielenia się swoimi kulinarnymi eksperymentami :)
OdpowiedzUsuńSuper :) domowy fast food w najlepszym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Ale smakowicie! Super propozycja. Ja też lubię domowe burgery. :)
OdpowiedzUsuńTakie domowe burgery można zjeść! Przynajmniej wiemy co jest w środku :)
OdpowiedzUsuńA good plate for eat in the afternoon.
OdpowiedzUsuńNajzdrowsze domowe!
OdpowiedzUsuń