sobota, 16 września 2023

Domowe burgery wieprzowe ( z domowymi bułkami)

Dzień dobry:)

Dziś dzielę się z Wami na pomysł ciut pracochłonny ale jednocześnie tak smakowity,że warto zakasać rękawy. A mowa o domowych hamburgerach z domowymi bułkami i kotletami. Są tak smakowite, że te z sieciówki mogą się schować. Ja wspomniałam potrzeba trochę czasu do ich przygotowania, dlatego zdecydowanie jest to przepis na wolny dzień. U nas pojawia się raz na 3-4 tygodnie. Dzięki samodzielnemu przygotowaniu wiemy co jemy i jednocześnie koszt jest przynajmniej o połowę mniejszy. Myślę że dostatecznie zareklamowałam swój produkt więc zapraszam do lektury przepisu. Na koniec jeszcze wspomnę, że moje córki bardzo zasmakowały w tych burgerach więc już nie ciągną wiadomo gdzie 😁



Bułki:

600 g mąki 

1,5 opakowanie drożdży 

125 ml mleka 

200 ml wody

2 łyżeczki cukru 

1 łyżeczka soli 

50 g masła

3 łyżki sezamu

1 jajko 

Burgery:

700 g mięsa z szynki 

3 łyżki bułki tartej 

Sól,pieprz do smaku 

1 łyżeczka czosnku granulowanego 

1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 

Sos:

3 łyżki ketchupu pikantnego 

2 łyżki musztardy 

1,5 łyżki majonez lekkiego 

Dodatkowo:

Pomidor

Ogórki kiszone 

Sałata rzymska 

Rukola


Bułki:

Do dużej miski przełożyć mąkę, cukier, sól oraz drożdże. Wymieszać. Wbić jajko.

W szklance wymieszać mleko z wodą i stopniowo wlewać do miski i wyrabiać ciasto- najlepiej mikserem ( ręcznie też da radę trzeba tylko trochę cierpliwości). Następnie po łyżeczce dodawać masło i nadal miksować. Gdy po ostatnim dodaniu masła ciasto ponownie zbije się w całości, wyjąć na blat i wyrabiać jeszcze 5 minut dłońmi. Przełożyć do miski i pod przykryciem zostawić do wyrośnięcia. 

Po tym czasie ciasto podzielić na 10 porcji i uformować okrągłe bułeczki, obsypać sezamem.

Bułeczki kłaść na blasze wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Zostawić na 20 minut.

Piec w 180 st piekarnik góra-dół około 20 minut do ładnego rumianego koloru. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Burgery:

Mięso zmielić w maszynce do mięsa lub kupić chude mięsa mielone z szynki. Dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Następnie stopniach dodawać bułkę tartą i mieszać aż masa będzie jednolita i kleista. 

Podzielić na 10 porcji i uformować burgery. Smażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką na rumiany kolor. 

Sos:

W miseczce wymieszać dokładnie wszystko składniki sosu.

Wykonanie:

Bułki rozkroić, posmarowania obie połówki sosem. Na dolnej połówce ułożyć sałatę rzymską, ułożyć kotlet, następnie ułożyć plasterki ogórka, pomidora oraz ser żółty. Na koniec dodać rukolę i drugą połówkę bułki. Podawać od razu. Smacznego. 







16 komentarzy:

  1. To fajna opcja na weekendowe jedzonko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna propozycja. Na pewno zdrowsza, niż burgery pewnej firmy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie i przynajmniej wiadomo, co się je (żadnej chemii).

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, bardzo smakowicie wyglądały ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Monia u ciebie jak zawsze pysznie ♥️🙂

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego spokojnie bym zjadła... wygląda doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo wspaniałe burgery 🍔👍😍 Ja również od czasu do czasu robię burgery domowej wersji.

    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 😊🤗💖
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowe jedzonko zawsze lepiej smakuje i jest zdrowsze!

    OdpowiedzUsuń
  9. Burgery prezentują się bardzo smakowicie :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię piec domowy chleb i bułki :) Burgery domowe dla mnie najlepsze i bardzo lubię wersję z serem hallumi :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzień dobry! To naprawdę fantastycznie, że dzielisz się swoim przepisem na domowe burgery z domowymi bułkami i kotletami. Brzmi to naprawdę przepysznie i widać, że wkładasz w to dużo serca. To prawda, że samodzielne przygotowanie potraw daje kontrolę nad tym, co jemy, i często smakuje o wiele lepiej niż gotowe dania z sieciówki. Twoje córki mają szczęście, że mogą cieszyć się takimi pysznościami. Dziękuję za podzielenie się tym przepisem i zachęcam do dalszego dzielenia się swoimi kulinarnymi eksperymentami :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super :) domowy fast food w najlepszym wydaniu :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale smakowicie! Super propozycja. Ja też lubię domowe burgery. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie domowe burgery można zjeść! Przynajmniej wiemy co jest w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  15. A good plate for eat in the afternoon.

    OdpowiedzUsuń