Dzień dobry:)
Ostatnio uświadamiłam sobie, że na blogu nie ma jeszcze żadnego przepisu na surówkę. Co jest o tyle dziwne, że bardzo często sama przygotowuję surówki niż korzystam z gotowców. Dlatego nadrabiam to niedopatrzenie i polecam niezwykle prostą ale jakże smakowitą surówkę na bazie kapusty pekińskiej. Czas przygotowania to około 20 minut, włączając w to czas jaki kapusta musi trochę odstać. A Wy jakie surówki najczęściej przygotowujecie? Chętnie poznam Wasze pomysły 🤔
1/2 kapusty pekińskiej ok. 230 g
2 duże marchewki
1 jabłko
1/2 pęczka koperku
Sok 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
Kapustę poszatkować. Przełożyć do miski, dodać sól i porządnie wygnieść kapustę. Odłożyć na 15 minut.
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, obrane jabłko również zetrzeć.
Dodać do miski wraz z posiekanym koperkiem.
Doprawić pieprzem, dodać cukier oraz olej. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut. Smacznego.
Uwielbiam taką surówkę, ja najczęściej robię z czerwonej kapusty, ale z pekińskiej też się zdarza:)
OdpowiedzUsuńLubię. I też wolę sama robić surówki.
OdpowiedzUsuńtaką surówkę bardzo lubię!
OdpowiedzUsuńLubię takie surówki.
OdpowiedzUsuńRobię podobną. Z cebulką zamiast jabłka i z odrobiną mleka i majonezu... Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńSurówka prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Uwielbiam surówki 🩷 a w takiej wersji to już najbardziej 😘
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńSuper przepis :) Bardzo, bardzo lubię surówki i często się nimi zajadam. Tak szczerze, to zajadam je nawet bez obiadu ;) Wszystko jedno jakie, naprawdę nie jestem wybredna w tym temacie :) Świetna inspiracja!
Pozdrawiam cieplutko ♡
Pycha! Uwielbiam podobne surówki. :)
OdpowiedzUsuńSurówka do obiadu musi być. Szczerze mówiąc najbardziej lubię te najprostsze- np. surówka z marchwi :)
OdpowiedzUsuńPyszna surówka 💚💚
OdpowiedzUsuńUwielbiam surówki, szczególnie do obiadu.
OdpowiedzUsuńU właśnie króluje surówka z pekinka :)
OdpowiedzUsuń👍😋🥗
OdpowiedzUsuńTo świetnie, że dodajesz przepis na surówkę na swoim blogu. Surówki są nie tylko pyszne, ale także zdrowe, a twój przepis na surówkę z kapusty pekińskiej brzmi naprawdę smakowicie i prostotą wykonania zachęca do wypróbowania. Ja osobiście lubię różnorodność surówek, ale jedną z moich ulubionych jest surówka z marchewki, jabłka i rodzynek z dodatkiem jogurtu. Pozdrawiam i czekam na więcej twoich kulinarnych pomysłów! :)
OdpowiedzUsuńPekińska jest dobra, bo fajnie się ją kroi. Ja nienawidzę kroić białej kapusty!
OdpowiedzUsuń