środa, 26 listopada 2025

Zapiekany tort z szynką i warzywami

Dzień dobry 🙂 

Dziś zapraszam Was na zapiekankę makaronową z której jestem szczególnie zadowolona. Zresztą nie tylko ja. Moja rodzinka też była bardzo zadowolona. Pomimo że sporo mi wyszło tego zapiekańca,to w dwa dni uporaliśmy się z tym daniem.  Wykonanie proste, stosunkowo szybkie i naprawdę świetne w smaku. Danie może nie jest szczególnie fotogenicznej, ale nie idzie na konkurs piękności tylko do brzuszka 😆 jest tylko to jedno zdjęcie,bo tym razem nie umiałam dobrze uchwycić tego dania. A chciałam Wam pokazać ten pomysł,bo być może ktoś się nim zainspiruje. Do czego gorąco zachęcam! 

Udanej środy 🙂



500 g makaronu 

1 średnia cukinia 

1 duża marchewką 

300 g pieczarek 

1 pietruszka 

300 g szynki wędzonej w kawałku 

15 cm pora 

3 łyżki oleju 

1 puszka pomidorów 

3 łyżki koncentratu pomidorowego 

150 g sera cheddar w kawałku 

Sól pieprz do smaku 

1 łyżeczka przyprawy włoskiej 


Makaron ugotować aldente.

Wszystkie warzywa rozdrobnić ( najlepiej użyć malaksera lub blendera z ostrzami,łatwiej przemycić warzywa dzieciom).

W dużym rondlu rozgrzać olej, wrzucić warzywa i podsmażyć około 5 minut. W międzyczasie szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do warzyw i smażyć kolejne 3 minuty.

Pomidory zmiksować, dodać do garnka wraz z koncentratem i 100 ml wody. Dusić całość do miękkości warzyw. Doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą włoską. Ostudzić.

W dużym garnku wymieszać warzywa z makaronem. Tortownicę 22 cm i 16 cm wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć połowę zawartości garnka. Posypać starym serem i nałożyć resztę makaronu i dać resztę sera . Zapiekać w temperaturze 180 st około 30 minut, do ładnego zapieczenia sera.

Smacznego.




2 komentarze:

  1. Mniam,ja uwielbiam dania z makaronem wszelakie zapiekanki,lazanie itp.Super przepis 👍 pozdrawiam serdecznie 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogłabym mieszkać we Włoszech. Uwielbiam wszelkie makarony, pasty makaronowe, sosy. Dlatego po pewnej modyfikacji sama też zrobię sobie taki tort. Dziękuję za inspirację (mój będzie wegetariański )🙂

    OdpowiedzUsuń