środa, 5 listopada 2025

Tort serowo - brzoskwiniowy

Dzień dobry 🙂 

Dziś przeglądam swoje zapisane przepisy i zobaczyłam, że jeszcze Wam nie pokazałam ciasta, które zaniosłam do starej pracy na pożegnanie. Nadrabiam więc tę zaległość. Wykonanie proste, ale bardzo smaczne i naprawdę efektowne. Warto mieć w zapasie takie pomysły gdy nie ma czasu na efektywniejszy tort,a chcę się komuś sprawić radość. Ja użyłam brzoskwiń, ale tak szczerze mówiąc nada się większość owoców,na pewno truskawki byłyby świetnym pomysłem, ale musimy na nie jeszcze trochę poczekać 😢

Za parę dni długi weekend, więc może zainspirujecie się i popełnicie taki pysznościowy deser 🤩 serdecznie polecam i zapraszam 🙂



Biszkopt:

6 jajek rozm M 

6 łyżek mąki pszennej 

5 łyżek mąki pszennej 

1 czubata łyżka kakao 

1 łyżka kawy zbożowej 

12 łyżek drobnego cukru 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa serowa:

800 g sera na sernik z wiaderka 

1 kg brzoskwiń ( waga bez pestek)

55 g żelatyny 

6 łyżek cukru 

Dodatkowo:

1 galaretka mango - marakuja ( 25 g)

10 g żelatyny 

600 ml wrzątku 

5 plastrów ananasa z puszki 

1 duża mandarynka 

Tortownica 22 cm



Do miski robota przełożyć jajka, dodać cukier i ubijać przez 5-6 minut aż zwiększa swoją objętość i pojaśnieją.

W mniejszej misce wymieszać wszystkie składniki sypkie, następnie partiami przesiewać do jajek i dokładnie wymieszać.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 30 minut do suchego patyczka. 

Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Uwolnić z formy i przeciąć wzdłuż na pół. Z jednego blatu wykroić okrąg o średnicy ok 16 cm.

Masa serowa:

Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do rondla, dodać cukier i 100 ml wody i ugotować owoce do rozpadnięcia. Gorące zblendować i przetrzeć przez sito. 

W czasie gdy brzoskwinie się gotują, żelatynę namoczyć w 4 łyżkach wody.

Do gorących owoców dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aby się rozpuściła. Zostawić do ostygnięcia.

Gdy to nastąpi wymieszać z serem z wiaderka.

Wykonanie:

Na podkład do tortu wyłożyć pierwszy ( większy) blat biszkopta. Zapiąć obręcz tortu i wylać połowę masy serowej. Ułożyć mniejszy blat i wlać resztę masy serowej. Wstawić do lodówki do stężenia.

W międzyczasie wymieszać proszek galaretki z żelatyną. Zalać wrzątkiem i dokładnie rozpuścić. Zostawić do ostygnięcia.

Na wierzchu ułożyć owoce i ostrożnie wylać galaretkę i wstawić do lodówki do stężenia. Smacznego.











4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie :)
    Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ten tort wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale. Od razu chciałoby się go spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Niby zwykły sernik, a jaki efekt :) Uwielbiam takie desery :)

    OdpowiedzUsuń