piątek, 19 września 2025

Pasta jajeczna z chorizo

Dzień dobry 🙂 

We środę był przepis na bułeczki, więc myślę że dziś pora na coś " do chleba". Polecam więc prostą, ale zaskakującą w smaku pastę jajeczną z dodatkiem chorizo. Pracy przy tej paście nie dużo,a mnóstwo smaku otrzymujemy w zamian. Jeśli jeszcze nie przygotowywaliście pasty w ten sposób,to serdecznie zachęcam 🤗

Udanego weekendu Wam życzę 😘 




100 g chorizo 

5 jajek 

40 g majonezu wegańskiego lub swojego ulubionego 

2 łyżki śmietany kremówki 

2 łyżki posiekanego szczypiorku 

Sól, pieprz do smaku 


Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupki.

Chorizo pokroić w cienkie plasterki ( ja kupiłam już pokrojone) i dać na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką. Nie trzeba dodawać tłuszczu. Smażyć przez chwilę,stale mieszając,aby kiełbasa się nie przypaliła ( bo szybko się przypala).

Zdjąć z patelni na ręcznik papierowy i zostawić do ostygnięcia.

Następnie przełożyć do miski, dodać jajka pokrojone na duże kawałki. Dodać majonez oraz śmietanę i zmiksować na gładko.

Dodać szczypiorek, doprawić do smaku i wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę. Smacznego.








6 komentarzy:

  1. Super. Takiej pasty jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wykorzystać, bo właśnie mąż przesadził z ilością chorizo, już wczoraj był dodatkiem do omletu wraz z fasolką szparagową, ale zaraz zabiorę się za taką pastę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś dla mojego męża, uwielbia chorizo :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba nigdy nie próbowałam chorizo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno jest bardzo smaczna Warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  6. O, coś dla mojego męża. Zapisuję przepis. :)

    OdpowiedzUsuń