sobota, 4 czerwca 2022

Pałeczki drobiowe w marynacie curry pieczone w rękawie

Dzień dobry:)

Zapraszam na kolejny pomysł na kurczaka. Pewnie już Wam wspominałam, że moja rodzinka bardzo lubi mięsko z kurczaka. I to w każdej postaci. Dlatego obok znanych i lubianych przez nas wersji od czasu do czasu lubię przygotować " coś " nowego. Tym razem postawiłam na trio- miód, musztarda i curry mielone. Wyszło pyszne i soczyste mięsko, idealne na niedzielny obiad. Do tego praktycznie robi się samo, wystarczy przygotować marynatę a potem pozwolić, aby magia sama zadziałała 😋 Myślę, że wystarczająco zachęciłam Was do przygotowania takiego mięska. Dlatego nie przedłużając zapraszam na przepis.




10 pałek drobiowych

Marynata:

2 łyżki miodu

1 łyżka musztardy

1 łyżka oleju

1 łyżeczka przyprawy curry 

1 łyżeczka białego pieprzu mielonego

sól do smaku


Do miseczki przełożyć miód, musztardę, olej oraz curry i pieprz. Postawić na garnku z gotującą się

wodą i stale podgrzewając mieszać do rozpuszczenia się miodu i połączenia się składników.

W międzyczasie mięso umyć, osuszyć i oprószyć solą z każdej strony. Marynatą posmarować każdą 

pałeczkę, przełożyć do rękawa do pieczenia i zostawić w lodówce na noc. Kolejnego dnia wyjąć 

paczuszkę z lodówki na godzinę przed pieczeniem, aby mięso nabrało temperatury pokojowej. Wstawić

do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 200 st i piec około godziny do wyraźnego zrumienia. 

Smacznego!








4 komentarze:

  1. To tak jak u mnie, uwielbiamy kurczaka w każdej postaci :-) i tu fajny pomysł na takie pałki, supcio :D

    OdpowiedzUsuń
  2. My też bardzo lubimy kurczaka a w takiej wersji na pewno jest pyszny 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jedliśmy podudzi z kurczaka i na pewno wkrótce przygotuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. to coś dla nas takie smaki

    OdpowiedzUsuń