niedziela, 19 czerwca 2022

Boczek w ketchupie pieczony w papilotach

Witajcie:)

Wiem,że boczek to nie jest zbyt dietetyczny produkt 😝 ale z drugiej strony nie samą dietą człowiek żyje. A poza tym raz na jakiś czas taka rozpusta nikomu nie zaszkodzi, nie dajmy się zwariować. Mięso tak przygotowane smakuje wybornie. Myślę  że pokrojone w plastry i posmarowane taką marynatą i później położone na grillu też będzie super pomysłem. Zatem szybciutko po boczek do masarni i potem ucztujemy 😀




800 g boczku surowego

2 łyżki oleju 

2 łyżki ketchupu 

1/2 łyżeczki pieprzu 

1/2 łyżeczki majeranku 

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 

1 łyżka słodkiego sosu chili 

Sól 


Mięso umyć i osuszyć. Porządnie posolić. 

Do miseczki przełożyć olej, ketchup oraz wszystkie przyprawy ( poza solą). Wymieszać i posmarować ze wszystkich stron mięso. Odłożyć na godzinę. 

Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 180 st . Mięso obłożyć papierem do pieczenia, ale niezbyt ciasno, aby był przepływ powietrza. Po około 50 minut wyłączyć piekarnik ,rozłożyć papier i zostawić tak mięso do wystygnięcia ( w piekarniku). Smacznego. 




10 komentarzy: