środa, 22 czerwca 2022

Wieloowocowe ciasto serowe bez pieczenia

 Witajcie:)

Macie ochotę na pyszne, lekkie, owocowe i kolorowe ciasto bez pieczenia? Jeśli tak to ja takowe mam:) Wygląda obłędnie i jest naprawdę smaczne. Dodatek miksowanych brzoskwiń działa zaskakująco orzeźwiająco. Myślę, że takie ciasto będzie dobrym pomysłem na tort urodzinowy na letnie przyjęcie. To ja Wam zostawiam przepis a sama będę myśleć o torcie na najbliższy weekend na naszą rocznicę ślubu:)

 




Spód:

140 g ciastek z nadzieniem 

50 g masła 

Masa serowa:

600 g serka homogenizowanego waniliowego 

3 brzoskiwonie 

3 łyżeczki żelatyny 

4 łyżki erytrolu 

Truskawki 

Czereśnie

Dodatkowo:

200 g śmietany kremówki 

2 łyżeczki erytrolu 

1/2 brzoskiwni 

Czereśnie 

1 kiwi 

Listki mięty

Tortownica 18 cm


Masło roztopić, lekko ostudzić. W pojemniku blendera z ostrzami zmielić ciastka, dodać masło i dokończyć miksowanie. 

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać okruchy, wylepić dno i wstawić do lodówki. 

Masa serowa:

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, lekko ostudzić. 

Brzoskiwnie obrać ze skórki i przełożyć do miski. Dodać serek i wszystko zmiksować. Dodać erytrol. Wymieszać. 2-3 łyżki mieszanki dodać do żelatyny i zahartować ją. Następnie dodać do reszty masy serowej i zmiksować po raz ostatni. 

Na ciasteczkowy spód wylać połowę masy serowej. Dodać pokrojone truskawki i połówki czereśni. Dodać resztę masy serowej. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. 

Wykończenie:

Śmietankę ubić na sztywno z erytrolem. 

Na zimne ciasto dać 1 łyżkę ubitej kremówki i rozsmarować. Następnie zrobić rozetki dookoła. Środek ciasta wypełnić owocami. Zrobić " koronę " z czereśni. 

Smacznego:)









11 komentarzy: