sobota, 11 czerwca 2022

Sernik na zimno z truskawami i galaretką ( z dodatkiem mleczka skonensowanego)

Dzień dobry:)

My już w domu po powrocie z naszego urlopiku. Byliśmy nad naszym ukochanym morzem! Uwielbiam wszystko co związane z morzem, doskonale tam odpoczywam. Naładowałam akumulatory i znów mogę działać w domku i w kuchni:). I tym razem przygotowałam sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Czyli klasycznie i pysznie, chociaż nie byłabym sobą gdybym nie podkręciła przepisu na swój pomysł;). Do masy sernikowej dodałam mleczko skondensowane co spowodowało, że serniczek nabrał lekkości. Zaciekawiłam Was? Jeśli tak to zapraszam dalej;)




6 podłużnych biszkoptów 

250 g sera białego 

350 ml mleka skondensowanego bez cukru 

150 g truskawek 

3 łyżeczki żelatyny 

4 łyżki erytrolu 

Dodatkowo:

Galaretka truskawkowa+400 ml wody 

Truskawki 


Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Lekko ostudzić. 

Do miski przełożyć ser,mleczko, truskawki oraz erytrol. Zmiksować na gładko. 3 łyżki mieszanki przełożyć do żelatyny i zahartować ją,następnie dodać do masy serowej i dokończyć miksowanie. 

Tortownicę 18 cm przygotować do wylania masy sernikowej ( dno wyłożyć papierem do pieczenia, a bok folią rantową). Następnie ułożyć biszkopty i ostrożnie wylać masę sernikową. Wstawić do lodówki na około godzinę do stężenia. 

W międzyczasie przygotować galaretkę i ostudzić ją. Truskawki pokroić. Owoce ułożyć na masie serowej, ostrożnie wlać galaretkę i wstawic do lodówki do całkowitego stężenia. 

Smacznego:)






4 komentarze:

  1. Jak będę robić sernik na zimno na pewno spróbuje dodać mleka skondensowanego :D Serniczek wygląda bardzo smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny i delikatny serniczek <3 Idealny deser na lato! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie 😋 muszę wypróbować z mlekiem skondensowanym😊

    OdpowiedzUsuń