Witajcie:)
I zaczęły się wakacje! Moje córcie są zachwycone I szczerze mówiąc ja też. Ten rok był dość trudny, wiele sprawdzianów i różnych projektów. I czasami trzeba było ogarnąć obie córcie na raz, tak więc ja też trochę odpocznę 😉i w nagrodę dla naszej trójki przygotowałam proste babeczki z morelami. Miały być z truskawkami, ale nim się obejrzałam a truskawki gdzieś " wyszły " i nawet wiem kto im w tym pomógł 😆 . Zostały morele, które trafiły się trochę kwaskowate, więc do samodzielnego pochrupania nie bardzo smakowały, ale w babeczkach jak najbardziej. Do popicia przygotowałam szybki koktajl z maślanką truskawkową i bananem i dzisiaj zaczęłyśmy lato! Właściwe oficjalne otwarcie wakacji powinno być wczoraj, ale poprzednie dwa dni umierałam z powodu potwornego bólu głowy, więc trochę się przesunęło. A jutro to dopiero będzie uczta, ale to opowiem następnym razem 😘
150 g jogurtu brzoskiwiniowego
150 g mąki + 1 łyżka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
75 ml oleju
50 g cukru
70 g erytrolu
4 średniej wielkości morele
Cukier puder do oprószenia
Jogurt wyjąć z lodówki, aby nabrał temperatury pokojowej. Następnie przełożyć do miski, dodać jajka, i oba cukry. Wymieszać trzepaczką.
W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie w dwóch partiach przesiać do mokrych składników i wymieszać.
Morele pokroić w małą kostkę, dodać mąkę i wymieszać. Dodać do surowego ciasta i delikatnie wymieszać.
Foremki wyłożyć papilotkami i wyłożyć do nich po czubatej łyżce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 i piec około 23-25 minut. Wyjąć, ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.
cudownie wygladają!
OdpowiedzUsuńAle smakowite :) Jak kwaskowe to o wypieków idealne ^_^
OdpowiedzUsuńI dzięki temu nic się nie zmarnowało:)
UsuńBardzo smaczny początek wakacji :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
zgadzam się:)
UsuńPyszne babeczki! Ja ostatnio zrobiłam morelowo-mailnowe, Właśnie na koniec roku :)
OdpowiedzUsuńMniam, smakowicie brzmi:)
UsuńWspaniałe babeczki :) Mniam :)
OdpowiedzUsuń