niedziela, 29 maja 2022

Paryska grzanka z jajecznicą z pieczarkami i oliwkami

Witajcie:)

Zapraszam na pyszną propozycję na kolację lub niedzielne śniadanie, czyli zrumienione  bułki z jajecznicą. Pomysł narodził się przez przypadek- zostały mi 4 niewielkie pieczarki i nie wiedziałam co z nimi zrobić. I pomyślałam - jajecznica z pieczarkami, pycha! A później jak by to udoskonalić i tak powstała bułka paryska na ciepło z jajecznicą. I naprawdę pysznie wyszło! Serdecznie polecam:)

 


1/2 bułki paryskiej

1 łyżka oliwy z oliwek

4 pieczarki

2 łyżki czarnych oliwek

3 jajka

1 łyżka masła klarowanego

sól,pieprz do smaku


Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Oliwki również pokroić w plasterki.

Na małej patelni rozgrzać masło, dodać pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę, dodać pokrojone oliwki. Chwilę razem podgrzewamy. W misce wymieszać jajka z solą i pieprzem, wylać na patelnie z pieczarkami. Usmażyć jajecznicę w stopniu jakim lubimy.

W międzyczasie bułkę rozkroić na pół wzdłuż i posmarować oliwą . Ułożyć na większej patelni i wyraźnie zrumienić. Zdjąć z ognia i nałożyć jajecznicę. Posypać rzodkiewką i podawać do razu, smacznego:)

 








4 komentarze:

  1. Wspaniała pasta do pieczywa! Właśnie szukam pieczarkowej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne na niedzielne śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne i pożywne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow jakie pyszne kanapeczki :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń