poniedziałek, 2 maja 2022

Jogurtowiec straciattella z musem z mango bez pieczenia

Dzień dobry:)

I jak Wasza majówka? U mnie pracowita, bo dzisiaj musiałam być w pracy. Ale w piątek były rowery, a wczoraj spacer w dużym, pięknym parku. Do tego kawka na balkonie z pysznym ciastem. Dzisiaj dzielę się z Wami pomysłem sprzed kilku dni. Lekki i bez pieczenia, a do tego wykorzystujemy wodę od mleczka kokosowego z puszki. Serdecznie zapraszam i życzę udanej reszty majówki:)




8 biszkoptów

Jogurt straciatella:

580 g jogurtu naturalnego 

250 ml wody z mleczka kokosowego 

1/2 cytryny 

3 łyżeczki żelatyny 

3 łyżki erytrolu 

35 g gorzkiej czekolady 

Mus z mango:

1 puszka pulpy z mango 

4 g galaretki cytrynowej bez cukru 

100 ml wrzątku 

2 łyżeczki żelatyny 

Tortownica 18 cm

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia I ułożyć biszkopty, w razie konieczności dociąć. 

Jogurt:

Żelatynę namoczyć w wodzie, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, ostudzić. 

Czekoladę przełożyć do pojemnika blendera z ostrzami i zmielić, odłożyć na bok. 

Do miski przełożyć jogurt, wodę kokosową, sok z cytryny i erytrol,dokładnie wymieszać. Dodać czekolade i znowu wymieszać. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej ,wymieszać i dodać do reszty jogurtu. Dokładnie wymieszać i ostrożnie wylać na biszkopty, wstawić do lodówki na 2 godziny do stężenia. 

Mus mango:

Galaretkę wymieszać z wrzątkiem do rozpuszczenia. Dodać żelatynę i również doprawić do jej rozpuszczenia. Dodać pulpę z mango i dokładnie wymieszać. Wylać na jogurt i wstawić do lodówki na 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego 





8 komentarzy: