sobota, 7 maja 2022

Kaczka majerankowa w rękawie pieczona

Witajcie w sobotnie popołudnie:)

Myślicie już o obiedzie na jutro? Jeśli jeszcze nie, to ja służę pomocą:). Co powiecie na kaczuszkę? Kaczka to idealna propozycja nie tylko na świąteczny obiad, ale na niedzielny również. A może organizujecie przyjęcie komunijne w domu,to będzie idealne danie. Przygotować wieczór wcześniej i później samo się robi. Warte przemyślenia:) zapraszam:)




1 tuszka kaczki- u mnie trochę więcej jak 2 kg

1 łyżka czosnku granulowanego 

2 łyżki majeranku 

Sól 

Biały pieprz 

2 ząbki czosnku 


Mięso umyć i osuszyć. Do środka kaczki włożyć czosnek ( nie trzeba obierać). Mięso dokładnie natrzeć wszystkimi przyprawami, dokładnie zabezpieczyć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12-15 godzin. 

Kolejnego dnia wyjąć kaczkę na godzinę przed pieczeniem. Następnie ułożyć ją w rękawie do pieczenia i wstawić do piekarnika, zimnego. Nastawić na 200 st i piec 2 godziny. Wyjąć, dać odpocząć 10-15 minut i podawać, smacznego:)






7 komentarzy: