sobota, 8 stycznia 2022

Schab z pieczarkami i cukinią ( bez dodatkowego tłuszczu)

Dzień dobry:)

Macie ochotę na mięsko? Moja dieta od jakiegoś czasu jest głównie warzywno-owocowa,ale od czasu do czasu lubię zjeść mięsko. I nie musi być to tylko chudy drób. Osoby liczące kalorie spokojnie mogą sięgnąć po schabik ,ale należy pamiętać aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu i nie pakować do panierki, a wyjdzie naprawdę pyszny obiad. Serdecznie zapraszam:)




100 g pieczarek 

100 g cukinii 

110 g schabu bez skóry i tłuszczu

Sól, pieprz do smaku 

1/4 harrisy mielonej 


Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w paski. Oprószyć przyprawami i zostawić na 15 minut. Pieczarki pokroić na ćwiartki, a cukinię w dużą kostkę. 

Patelnię z powłoką nieprzywierającą porządnie rozgrzać i wrzucić mięso. Smażyć je bez tłuszczu, aż się zetnie. Zdjąć z patelni. 

Szybko wrzucić cukinię i pieczarki. Obsmażyć 1-2 minutę, dodać schab i 1/2 szklanki wody. Dusić do miękkości mięsa. Kontrolować ilość płynu, jeśli jest za mało,a mięso jeszcze twardawe  dodać 1/4 szklanki wody i dokończyć duszenie. Przed podaniem posypać koperkiem. Smacznego. 

1 porcja około 190 kcal. 






12 komentarzy: