piątek, 21 stycznia 2022

Sałatka z brązowego ryżu z indykiem i białą fasolą

Dzień dobry:)

Przed nami kolejny weekend. Lubię na tą okazję zrobić jakąś sałatkę. Zawsze może być pysznym śniadaniem w sobotę lub w niedzielę. Ale doskonale sprawdzi się na spotkanie rodzinne lub jako drugie do pracy. Zresztą nie ważne z jakiego powodu ją przygotujecie, grunt, że jest pyszna, sycąca i stosunkowo lekka. Nawet osoba na diecie może pozwolić sobie na małą porcyjkę tej sałatki. Serdecznie polecam:)



220 polędwiczki z indyka

2 łyżki oliwy 

Po 1 łyżeczce mielonej harrisy, curry i czosnku

170 g fasoli białej z puszki

55 g papryki czerwonej

75 ogórka konserwowego 

150 g ugotowanego ryżu brązowego

30 g majonezu lekkiego 

40 g majonezu wegańskiego 

3 łyżki zalewy z ogórków 

1/3 łyżeczki harrisy

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. W misce wymieszać wszystkie przyprawy i oliwę, dodać indyka i odstawić na 20 minut. Po tym czasie usmażyć mięso do miękkości, ja podczas smażenia podlewam 1/4 szklanki wody i pozwalam mięsu  " dojść". Zdjąć z ognia i ostudzić. 

Do miski przełożyć zimny ryż, dodać odcedzoną fasolę oraz ogórka i paprykę pokrojoną w kostkę. Dodać indyka i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. 

Do małej miseczki przełożyć oba rodzaje majonezu, zalewę i harrisę. Wymieszać i dodać do reszty składników. Dokładnie wymieszać i zostawić na około godzinę w lodówce. Smacznego. 

Z podanych składników wychodzi spora miska sałatki. 100 g sałatki to około 130 kcal. 







16 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie i urocza miseczka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka sałatka to musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój Mężulek na diecie, więc sałatka w sam raz dla niego. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczne składniki i sałatka pięknie podana :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tego typu sałatki zawsze smakują :)

    OdpowiedzUsuń