sobota, 19 czerwca 2021

Torcik tunelowy pełen owoców

Dzień dobry:)

Uff ale ciepło. Naprawdę cudnie jest. Pewnie nie którzy z Was robią wszystko aby uciec od gotowania w taki czas;). Dla mnie zawsze jest dobra pora na gotowanie a jeszcze bardziej na pieczenie . A skoro weekend, to musi być ciasto. I to pełne owoców, w końcu lato to owoce. Dzisiaj zapraszam na torcik tunelowy . Tylko na pierwszy rzut oka wydaje się trudne, a tak naprawdę nie jest. Serdecznie polecam:)




Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki mąki 

8 łyżek erytrolu 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 łyżki  kakao 

1 łyżka wody

2 łyżki wody 

Krem truskawkowy:

250 g truskawek 

40 g erytrolu 

70 g masła 

2 jajka 

200 ml jogurtu truskawkowego pitnego 0%

3 łyżeczki żelatyny

Krem kakaowy:

250 ml mleka 

2 łyżki kakao 

3 łyżki erytrolu 

Garść kropelek czekoladowych 

3 łyżeczki żelatyny 

Dodatkowo:

Garść truskawek 

Garść borówek 

2 brzoskwinie ciasteczkowe 

200 ml śmietany 30%

1 czubata łyżka erytrolu 




Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać erytrol . W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku cały czas mieszając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao,  przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Dodać wodę i dokończyć mieszanie. Blachę o wymiarach 29*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylożyć ciasto, wyrównać. Piec w 170 st około 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Standardową keksówkę wyłożyć folią aluminiową i włożyć biszkopt. Przyciąć aby pasował do formy. 

Krem truskawkowy:

Do miski przełożyć obrane truskawki, dodać erytrol i dokładnie zmiksować na gładko. Dodać roztrzepane jajka i dokładnie wymieszać. Postawić miskę na garnku z gotującą się wodą i podgrzewać aż krem porządnie zgęstnieje. Trwa to około 15 minut. Dodać masło i wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i zupełnie ostudzić. 

Żelatynę namoczyć w wodzie i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i ostudzić. Dodać do jogurtu i dokładnie wymieszać. Ten jogurt wymieszać z curdem truskawkowym i wstawić do lodówkdo lekkiego stężenia. Gdy to nastąpi wlać połowę kremu na biszkopt, dodać przygotowane owoce i wlać resztę kremu. Wstawić do lodówki na około godzinę. 

Krem kakaowy:

Żelatynę namoczyć w wodzie i zostawić do napęcznienia. Do rondelka wlać mleko, dodać erytrol i kakao. Zagotować. Zdjąć z ognia i, dodać żelatynę oraz kropelki czekoladowe i wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do ostygnięcia. Przełożyć do lodówki do wstępnego stężenia. Gdy to nastąpi przelać krem na warstwę truskawkową. Wstawić do lodówki na całą noc. 

Dekoracja:

Kremówkę ubić na sztywno z erytrolem. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować tunel ( wcześniej wyjść z formy). Ułożyć owoce na wierzchu. 

Smacznego!






3 komentarze:

  1. Jakie piękne ciasto :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też na weekend zawsze musi być ciacho :-) Świetnie nadziany ten tunel, wygląda super :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń