poniedziałek, 21 czerwca 2021

Lodowy torcik śmietankowo-truskawkowy ( bez cukru)

Dzień dobry:)

W miniony weekend mieliśmy gości z okazji naszej rocznicy ślubu. Jak wiecie pogoda miała być i była potwornie upalna. I dlatego postanowiłam przygotować torcik lodowy. Szczerze mówiąc to pierwszy raz robiłam takie cudo. I trochę się obawiałam jak to wyjdzie tym bardziej, że nie użyłam tradycyjnego cukru tylko erytrolu. Ale ma szczęście moje obawy były zbędne a torcik wyszedł super. Nawet moja młodsza córcia zjadła kawałek, a zwykle tort to dla niej tylko tło do świeczki urodzinowej 😂. Jak się domyślacie kaloryczność nie liczyłam, w końcu rocznica jest raz w roku. Ale z pewnością będzie niższa niż tradycyjnego tortu no nie ma ani grama cukru. Serdecznie polecam!




Biszkopt:

2 łyżki mąki orkiszowej
2 jajka
4 łyżki erytrolu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Baza lodowa:

330 ml śmietany 30%
250 g mascarpone
Dodatkowo:
200 g truskawek
100 g erytrolu
ziarenka z 1/2 wanili
Dekoracja:

150 ml śmietany kremówki 
1 łyżeczka erytrolu 
Kilka truskawek 
2 kostki gorzkiej czekolady 

Tortownica 16 cm

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać erytrol . W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku cały czas mieszając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia,przełożyć ciasto.  Piec w 180 st około 24-25 minut , do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.Przekroić na 2 blaty.

Baza lodowa:
Do wysokiej miski przełożyć schłodzoną śmietanę. Ubić ją na pół sztywno. Dodać mascapone i razem lekko ubić.

Masa śmietankowa:
Przygotowaną bazę lodową podzielić na dwie porcję, jedną mniejszą drugą większą.
Do większej dodać ziarenka wanilii i 50 g erytrolu, wymieszać. 
W tortownicy ułożyć pierwszy blat biszkopta i wylać śmietankową masę. Przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć.

Masa truskawkowa:
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i przełożyć do wyskiego naczynia, dodać erytrol i zmiksować na gładko. Mus dodać do mniejszej porcji bazy i wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać rozetki na biszkpcie. Przykryć torcik delikatnie i wstawić do zmarażarki na całą noc.

Dekoracja:
Kolejnego dnia schłodzoną kremówkę wstępnie ubić, dodać erytrol i ubić na sztywno. Na wierzchu lekko rozsmarować a resztę dookoła wyszprycować. Truskawki umyć, dokładnie wysuszyć i pokroić na cienkie plasterki. Na środku tortu ułożyć foremkę do ciastka w kształcie serca i wokół niej ułożyć truskawki. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach i wysypać na środek tam gdzie jest foremka. Ostrożnie ją zdjąć i gotowe. Torcik pokroić i podawać od razu. 

Smacznego:)






6 komentarzy:

  1. Monia wszystkie dobrego z okazji rocznicy :) A torcik wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pięknie i smakowicie wygląda ten torcik lodowy, cudo wyczarowałaś :-) Najlepsze życzenia z okazji rocznicy ślubu, szczęścia i morza miłości na kolejne lata, trzymajcie się zdrowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki on jest boski! <3 Wygląda obłędnie smakowicie :D
    Najlepszy deser na takie upały jakie mamy obecnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekny❤.wszystkiego dobrego ❤

    OdpowiedzUsuń