czwartek, 3 czerwca 2021

Migdałowe muffinki z rabarbarem (bez cukru)

 Dzień dobry:)

Wreszcie! Wreszcie piękna pogoda od rana, do tego dzień wolny od pracy więc można zrobić piknik:). My się dzisiaj wybieramy. A jak piknik to pyszne jedzonko, dlatego ja przygotowałam muffinki z rabarbarem. Rabarbar i truskawki to nieodzowne elementy ciepłych dni. Babeczki robi się szybko i każdemu uda się je przygotować. Serdecznie polecam i zapraszam! Jedna sztuka to około 167 kcal. 




250 g mąki orkiszowej jasnej 

150 ml mleka 1,5%

160 g erytrolu 

2 łodygi rabarbaru 

2 jajka rozm.M 

70 g masła 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

40 g płatków migdałowych 


Rabarbar umyć, osuszyć i nie obierać. Pokroić w drobną kostkę. Odłożyć na bok. 

Masło rozpuścić i ostudzić. Przelać do miski, dodać jajka i erytrol, roztrzepać. Dodać mleko i wymieszać. 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i 30 g płatków migdałowych. 

Do mokrych składników dodać sypkie i krótko wymieszać. Dodać rabarbar i krótko wymieszać. 

Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć po czubatej łyżce ciasta. Posypać płatkami migdałowymi. Piec w 180 stopniach około 20 minut. Wystudzić. Oprószyć pudrem erytrolu ( zmielić w młynku do kawy). Smacznego. 

12 sztuk 167 kcal. 






5 komentarzy: