Dzień dobry:)
Zapraszam dzisiaj na drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Jestem z nich wyjątkowo dumna. Jeszcze żadne nie wyszły mi tak dobrze jak te:) mój mąż stwierdził, że wyglądają te z cukierni. I to chyba największy komplement:) zapraszam:)
350 g mąki orkiszowej jasnej
20 g otrąb owsianych
1 opakowanie drożdży instant
100 g masła
5 g cukru
Szczypta soli
1 duże jajko
100 ml mleka 1,5%
2 łodygi rabarbaru
Kruszonka:
40 g mąki orkiszowej jasnej
10 g otrąb owsianych
30 g masła
30 g erytrolu
Mleko lekko podgrzać, masło rozpuścić i ostudzić.
Do miski przełożyć mąkę, otręby, cukier, sól i drożdże. Wymieszać. Dodać roztrzepane jajko i mleko. Wyrobić ciasto. Wyrabiać około 3 minuty i dodać masło. Dalej wyrabiać, aż całe masło się wchłonie. Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. O tej porze roku potrwa to nie dłużej niż godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 7 porcji i uformować kulę i spłaszczyć ją na placek. Przy pomocy obmączanej szklanki ( dna) zrobić zagłębienie. Do zagłębienia włożyć kawałki wcześniej pokrojonego rabarbaru.
Do małej miseczki przełożyć mąkę, otręby i erytrol. Wymieszać. Dodać kawałki masła i rozetrzeć w palcach. Ułożyć na drożdżówkach. Zostawić na 10 minut.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-22 minuty, do zrumienienia.
Smacznego:-)
Wyglądają wspaniałe, muszą być pyszne 😋
OdpowiedzUsuńAle mi smaku narobiłaś!
OdpowiedzUsuńCudne drożdżówki <3
OdpowiedzUsuńOj, zjadłbym! :D
Wyglądają kusząco!
OdpowiedzUsuńO zjadłabym taką ciepłą na śniadanie z mlekiem :)
OdpowiedzUsuńMąż miał rację, wyglądają super :) za mną tez chodziło ciasto drożdżowe i wreszcie wczoraj zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńdrożdżówki idealne
OdpowiedzUsuńWspaniałe drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńKochana w cukierni takich dobrych wypieków nie mają, Twoje najlepsze :-) Na mące orkiszowej jeszcze nie robiłam wypieków, więc przy najbliższej okazji będąc na zakupach rozejrzę się za tym rodzajem mąki :-)
OdpowiedzUsuń