Dzień dobry:)
Pyszne ciasto na weekend? Bardzo proszę. Proste, pyszne i bardzo efektowne;)
1 blat biszkoptu szpinakowego
Masa serowa:
250 g sera białego chudego
150 ml mleka 1,5%
400 g truskawek
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki erytrolu
Dodatkowo:
1 puszka mleczka kokosowego
1 łyżka erytrolu
Żelatynę namoczyć w wodzie i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalii. Lekko ostudzić.
Do pojemnika blendera przełożyć 250 g truskawek, dodać mleko i erytrol ( jeśli truskawki są mocno kwaśne można dodać więcej erytrolu). Zmiksować na koktajl. Dodać ser i zmiksować na gładko. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej i wymieszać. Następnie stale miksując dodać mieszankę do masy serowej. Wymieszać aby nie było grudek.
Na paterze ułożyć biszkopt. Na ciasto ułożyć pozostałe truskawki pozbawione szypułek i przekrojone na pół. Zapiąć obręcz tortownicy i wylać masę serową. Wstawić do lodówki na 5-6 godzin.
Gdy to nastąpi wyjąć ciasto i uwolnić z obręczy.
Mleczko należy dobę przed przygotowaniem ciasta wstawić do lodówki aby " stwardniał ". W dniu dekorowania z puszki wyjąć stałą część mleczka i ubić ją na sztywno jak kremówkę z erytrolem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na wierzch ciasta. Można udekorować truskawkami.
Smacznego!
Rewelacja!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńCiacho wygląda obłędnie, u mnie to by moment takie ciacho zniknęło :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję. U mnie o dziwo też szybko zniknęło 😉
UsuńŚwietnie się prezentuje
OdpowiedzUsuńKolorowy i apetyczny, super ten biszkopt.
OdpowiedzUsuńPiękny serniczek! Prawdziwe niebo dla zmysłów.
OdpowiedzUsuńKubki smakowe pracują mi od samego patrzenia na to cudo :D
Cudnie wygląda, musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają te kolorowe warstwy sernika, świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda Twoje ciasto
OdpowiedzUsuńObłędny :)
OdpowiedzUsuń