niedziela, 13 czerwca 2021

Koktajlowy sernik na szpinakowym biszkopcie ( na zimno)

Dzień dobry:) 

Pyszne ciasto na weekend? Bardzo proszę. Proste, pyszne i bardzo efektowne;)



1 blat biszkoptu szpinakowego 

Masa serowa:

250 g sera białego chudego 

150 ml mleka 1,5%

400 g truskawek 

3 łyżeczki żelatyny 

4 łyżki erytrolu 

Dodatkowo:

1 puszka mleczka kokosowego 

1 łyżka erytrolu 


Żelatynę namoczyć w wodzie i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalii. Lekko ostudzić. 

Do pojemnika blendera przełożyć 250 g truskawek, dodać mleko i erytrol ( jeśli truskawki są mocno kwaśne można dodać więcej erytrolu). Zmiksować na koktajl. Dodać ser i zmiksować na gładko. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej i wymieszać. Następnie stale miksując dodać mieszankę do masy serowej. Wymieszać aby nie było grudek. 

Na paterze ułożyć biszkopt. Na ciasto ułożyć pozostałe truskawki pozbawione szypułek i przekrojone na pół. Zapiąć obręcz tortownicy i wylać masę serową. Wstawić do lodówki na 5-6 godzin. 

Gdy to nastąpi wyjąć ciasto i uwolnić z obręczy. 

Mleczko należy dobę przed przygotowaniem ciasta wstawić do lodówki aby " stwardniał ". W dniu dekorowania z puszki wyjąć stałą część mleczka i ubić ją na sztywno jak kremówkę z erytrolem.  Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na wierzch ciasta. Można udekorować truskawkami. 

Smacznego!







11 komentarzy: