Dzień dobry:)
Jest cudownie ciepło i w takie dni średnio mi się chce mięsa. Chociaż mój prywatny mięsożerca jest innego zdania;). Dlatego, żeby nas pogodzić przygotowałam do obiadu duszoną młodą kapustę. Wyszła naprawdę pycha. Idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu lub jako samodzielny posiłek. Polecam:)
1 mała młoda kapusta
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 pęczka koperku
Sól, pieprz do smaku
Kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w małą kostkę. Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
W dużym garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulkę z czosnkiem. Po minucie dodać kapustę i przez dwie minuty na dużym ogniu smażyć. Następnie dodać sól,wymieszać. Zmniejszyć ogień. Po kolejnych 5 minutach dodać pół szklanki wody. Dusić do miękkości. W razie konieczności doprawić solą. Dodać także pieprz i posiekany koperek. Dusić jeszcze 2 minut i zdjąć z ognia . Smacznego.
Ale mi apetytu narobiłaś! Młoda kapusta jest naprawdę pyszna. Z chęcią wykorzystam Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam taką kapustę
OdpowiedzUsuń