środa, 9 czerwca 2021

Młoda kapusta duszona z koperkiem

Dzień dobry:)

Jest cudownie ciepło i w takie dni średnio mi się chce mięsa. Chociaż mój prywatny mięsożerca jest innego zdania;). Dlatego, żeby nas pogodzić przygotowałam do obiadu duszoną młodą kapustę. Wyszła naprawdę pycha. Idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu lub  jako samodzielny posiłek. Polecam:)




1 mała młoda kapusta 

2 małe cebule 

2 ząbki czosnku 

2 łyżki oleju rzepakowego 

1/2 pęczka koperku 

Sól, pieprz do smaku 


Kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w małą kostkę. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. 

W dużym garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulkę z czosnkiem. Po minucie dodać kapustę i przez dwie minuty na dużym ogniu smażyć. Następnie dodać sól,wymieszać. Zmniejszyć ogień. Po kolejnych 5 minutach dodać pół szklanki wody. Dusić do miękkości. W razie konieczności doprawić solą. Dodać także pieprz i posiekany koperek. Dusić jeszcze 2 minut i zdjąć z ognia . Smacznego. 






3 komentarze: